IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър охлади надеждите, че Фед може да финансира МВФ в подкрепа на еврозоната

Според американския финансов министър отговорът на кризата трябва да включва повече фискален съюз, който да направи валутния по-жизнеспособен в дългосрочен план

20:50 | 06.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гайтнър охлади надеждите, че Фед може да финансира МВФ в подкрепа на еврозоната

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър заяви днес в Германия, че ЕЦБ играе положителна роля в европейската дългова криза, но охлади надеждите, че Федералният резерв на САЩ може да подкрепи финансирането за МВФ във връзка с кризата, съобщава Ройтерс.

”Информациите в пресата за това какво може да направи Фед не са точни”, каза той по време на пресконференция с германския си колега Волфганг Шойбле, който от своя страна заяви, че Европа може да очаква допълнителна подкрепа от САЩ и МВФ.

В петък пък представител на американското министерство на финансите заяви, че САЩ не планират да увеличават вноската си в МВФ и че ресурсите на финансовата институция са достатъчни. 

Според Гайтнър отговорът на кризата в еврозоната трябва да включва повече фискален съюз, който да направи валутния по-жизнеспособен в дългосрочен план, както и финансова подкрепа от европейските правителства и централни банки.

Утре американския министър на финансите ще се срещне с френския президент Никола Саркози в Париж, а в четвъртък пътува за Германия за среща с президента на Европейската централна банка Марио Драги и германски представители.

„Мисля, че в тази си обиколка министърът ще отправи посланието, че времето изтича и това е последният шанс за Европа да оправи ситуацията преди системната криза да избухне с пълна сила”, коментира Доменико Ломбарди, бивш член на борда на МВФ.

”Смятам, че тонът на САЩ този път ще е много по-твърд”, посочва Ломбарди. “Гайтнър може да придаде повече политическа тежест на идеята за по-агресивен подход на ЕЦБ към справянето с кризата.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още