IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли Федералният резерв да променя комуникационната си стратегия?

Сегашната неопределеност във формулировките на Фед му позволява да се приспособява към променящата се икономическа среда без загуба на доверие

11:27 | 14.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трябва ли Федералният резерв да променя комуникационната си стратегия?

Това обаче също си има недостатъци. В края на краищата тази неопределеност дава на Фед гъвкавостта да се приспособява към променящата се икономическа среда без да се отмята от думите си, което би подкопало доверието в институцията.

В действителност смисълът да се прогнозират състоянието на икономиката и нивото на лихвите е за да се подобри ефективността на монетарната политика, като се засили влиянието й върху по-дългосрочните ценни книжа.

Като казва на пазарите, че очаква ниски лихви за в бъдеще, Федералният резерв подпомага снижаването на дългосрочните лихви по-близко до краткосрочните. Така политиката на Фед има по-голям ефект върху реалната икономика, тъй като бизнесът и населението обикновено заемат средства на нива, които са обвързани по-скоро с петгодишните щатски ДЦК, отколкото с еднодневната лихва по федералните фондове на централната банка.

Опасността е, че промяната в паричната политика може да не сработи, ако Федералният резерв пожелае да я затегне. Точно затова обаче бяха отхвърлени другите начини за оповестяване вижданията на Фед, поне засега.

Централната банка флиртува с идеята за обвързване на промените в лихвите с безработицата, но изглежда, че я е изоставила отчасти защото може да се възприеме, че Фед „работи“ за по-висока безработица (чрез по-високи лихви – бел. ред.) в случай, че трябва да се бори с инфлацията.

Но има потенциална полза за Фед от обявяване на целеви лихвени нива. Това е промяна в публичната политика на банката, която може да работи при разхлабване и затягане на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още