fallback

UPS купува холандската TNT Express за 5,2 млрд. евро

Сделката трябва да приключи през второто тримесечие на годината и може да бъде спряна само при получаване на по-изгодна оферта

12:08 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Американската компания United Postal Service постигна споразумение за закупуването на холандския пощенски оператор TNT Express за 5,16 млрд. евро, посочва се в съвместно прессъобщение на двете фирми, публикувано на официалния уебсайт на UPS и цитирано от РИА Новости.

Това означава, че UPS ще плати по 9,5 евро за акция. Надзорният съвет на холандската компания е одобрил единодушно сделката.

Очаква се, че споразумението ще доведе до появата на лидер в пощенските услуги с ежегоден оборот от 45 млрд. евро. Към края на 2016 г. се очаква нетната печалба на UPS преди данъци да достигне 550 млн. евро.

„Същевременно ще можем по-добре да удовлетворяваме поръчките на нашите клиенти в областта на доставките в световен мащаб и да създадем позиции за бъдещ ръст, от чиито плодове ще се ползват служителите и акционерите“, коментира споразумението главният изпълнителен директор на американската компания Скот Дейвис.

Колежката му от  TNT Express Мари-Кристин Ломбард изрази увереност, че сделката ще позволи на компаниите да създадат уникални възможности за растеж и значително ще стабилизира позициите им в областта на спешните доставки.

Компанията PostNL N.V., която е собственик на дял от 29,8% от акциите на TNT Express, ще ги предложи на търг, като условията за него не са обявени.

UPS ще финансира сделката с около 2 млрд. евро собствени средства в брой и чрез вземане на заеми. Консултанти по сделката от нейна страна са Morgan Stanley, UBS и Bank of America Merrill Lynch, докато холандците са съветвани от Goldman Sachs.

Сделката трябва да приключи през второто тримесечие на годината и може да бъде спряна, ако трета страна предложи най-малко 8% по-висока сума и условия, които да бъдат признати от борда на директорите на TNT като „значително по-изгодни за компанията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още