IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UPS купува холандската TNT Express за 5,2 млрд. евро

Сделката трябва да приключи през второто тримесечие на годината и може да бъде спряна само при получаване на по-изгодна оферта

12:08 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
UPS купува холандската TNT Express за 5,2 млрд. евро

Американската компания United Postal Service постигна споразумение за закупуването на холандския пощенски оператор TNT Express за 5,16 млрд. евро, посочва се в съвместно прессъобщение на двете фирми, публикувано на официалния уебсайт на UPS и цитирано от РИА Новости.

Това означава, че UPS ще плати по 9,5 евро за акция. Надзорният съвет на холандската компания е одобрил единодушно сделката.

Очаква се, че споразумението ще доведе до появата на лидер в пощенските услуги с ежегоден оборот от 45 млрд. евро. Към края на 2016 г. се очаква нетната печалба на UPS преди данъци да достигне 550 млн. евро.

„Същевременно ще можем по-добре да удовлетворяваме поръчките на нашите клиенти в областта на доставките в световен мащаб и да създадем позиции за бъдещ ръст, от чиито плодове ще се ползват служителите и акционерите“, коментира споразумението главният изпълнителен директор на американската компания Скот Дейвис.

Колежката му от  TNT Express Мари-Кристин Ломбард изрази увереност, че сделката ще позволи на компаниите да създадат уникални възможности за растеж и значително ще стабилизира позициите им в областта на спешните доставки.

Компанията PostNL N.V., която е собственик на дял от 29,8% от акциите на TNT Express, ще ги предложи на търг, като условията за него не са обявени.

UPS ще финансира сделката с около 2 млрд. евро собствени средства в брой и чрез вземане на заеми. Консултанти по сделката от нейна страна са Morgan Stanley, UBS и Bank of America Merrill Lynch, докато холандците са съветвани от Goldman Sachs.

Сделката трябва да приключи през второто тримесечие на годината и може да бъде спряна, ако трета страна предложи най-малко 8% по-висока сума и условия, които да бъдат признати от борда на директорите на TNT като „значително по-изгодни за компанията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още