fallback

Инвеститори искат повече контрол при добива на шистов газ

Една трета от шистовия газ, добиван в Северна Дакота, бива изгарян поради ограничения капацитет на наличната инфраструктура

18:49 | 29.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Инвеститори, държащи активи за 500 млрд. долара, искат от енергийните компании, разработващи находища на шистов газ в САЩ, да разкрият какво количество газ изгарят – практика, която според анализаторите носи безсмислени финансови загуби и вреди на околната среда, съобщава Ройтерс.

„Искаме да насърчим компаниите да се справят с този проблем, докато индустрията е все още в зародиш“, казва Карина Литвак, инвестиционен директор на F&C Asset Management.

Литвак е един от 36-те инвеститори, изпратили писмо до енергийни компании, разработващи шистови находища, включително Continental Resources Inc, Exxon Mobil и Chesapeake Energy Corp, с искане да бъде разкрито точното количество природен газ, който бива изгарян при добива на шистов петрол в Северна Дакота, Тексас, Колорадо и Охайо.

Въпреки че разработването на шистовите находища помогна за обръщането на продължилата десетилетия тенденция на спад на добива на петрол в САЩ, скоростта, с която се развива новата технология, може да крие рискове за околната среда.

Според инвеститорите емисиите от изгарянето на природен газ причиняват проблеми със замърсяването на въздуха и повишават риска от глобално затопляне.

Енергийните компании горят природния газ, който не успяват да уловят и да продадат, тъй като това им позволява от същите кладенци да добиват значително по-скъп шистов нефт.

Практиката, която се използва рядко при традиционния добив на нефт, сега е широко прилагана в Северна Дакота и Тексас, където изградената инфраструктура не е достатъчна, за да улови огромното количество газ, който изтича от разработените кладенци.

Според оценка на инвеститорите една трета от шистовия газ, добиван в Северна Дакота, бива изгарян.

Така само през 2011 г. в атмосферата са отделени над 2 млн. тона въглероден диоксид – замърсяване, равняващо се на това от 384 хил. допълнителни автомобила по магистралите на щата.

Дори при рекордно ниските цени на природния газ в САЩ поради порочната практиката само за миналата година Северна Дакота е изгубила около 110 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още