IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори искат повече контрол при добива на шистов газ

Една трета от шистовия газ, добиван в Северна Дакота, бива изгарян поради ограничения капацитет на наличната инфраструктура

18:49 | 29.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститори, държащи активи за 500 млрд. долара, искат от енергийните компании, разработващи находища на шистов газ в САЩ, да разкрият какво количество газ изгарят – практика, която според анализаторите носи безсмислени финансови загуби и вреди на околната среда, съобщава Ройтерс.

„Искаме да насърчим компаниите да се справят с този проблем, докато индустрията е все още в зародиш“, казва Карина Литвак, инвестиционен директор на F&C Asset Management.

Литвак е един от 36-те инвеститори, изпратили писмо до енергийни компании, разработващи шистови находища, включително Continental Resources Inc, Exxon Mobil и Chesapeake Energy Corp, с искане да бъде разкрито точното количество природен газ, който бива изгарян при добива на шистов петрол в Северна Дакота, Тексас, Колорадо и Охайо.

Въпреки че разработването на шистовите находища помогна за обръщането на продължилата десетилетия тенденция на спад на добива на петрол в САЩ, скоростта, с която се развива новата технология, може да крие рискове за околната среда.

Според инвеститорите емисиите от изгарянето на природен газ причиняват проблеми със замърсяването на въздуха и повишават риска от глобално затопляне.

Енергийните компании горят природния газ, който не успяват да уловят и да продадат, тъй като това им позволява от същите кладенци да добиват значително по-скъп шистов нефт.

Практиката, която се използва рядко при традиционния добив на нефт, сега е широко прилагана в Северна Дакота и Тексас, където изградената инфраструктура не е достатъчна, за да улови огромното количество газ, който изтича от разработените кладенци.

Според оценка на инвеститорите една трета от шистовия газ, добиван в Северна Дакота, бива изгарян.

Така само през 2011 г. в атмосферата са отделени над 2 млн. тона въглероден диоксид – замърсяване, равняващо се на това от 384 хил. допълнителни автомобила по магистралите на щата.

Дори при рекордно ниските цени на природния газ в САЩ поради порочната практиката само за миналата година Северна Дакота е изгубила около 110 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
кога ли ще почнат да добиват газ и в българия и ще внасяме вода от чужбина. Няма по ГОЛЯМО БОГАТСТВО от ВОДАТА. Са проста сметка вижте колко процента вода се съдържа във всеки ЖИВ ОРГАНИЗЪМ, животно, дърво, цвете, храст, но искаме да се возим в скъпи коли. Било скъпо горивото я вижте как се придвижват във КОПЕНХАГЕН ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още