fallback

Лари Самърс: Правителствата трябва да теглят повече заеми, а не по-малко

Развитите страни трябва да се възползват от ниските лихви за ограничаване на бъдещи разходи или за генериране на бъдещи приходи, смята икономистът

18:26 | 04.06.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ. Снимка: Ройтерс

Правителствата, които имат достъп до дългосрочно кредитиране при изключителни ниски лихви, трябва да теглят повече заеми, а не по-малко, казва Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ, цитиран от Financial Times.

Тегленето на по-големи заеми не трябва да буди опасения за кредитоспособността на страната, докато това финансиране се използва или за ограничаване на бъдещи разходи или за генериране на бъдещи приходи, изтъква Самърс, който като главен икономически съветник на президента Барак Обама помогна за създаването на програма от стимули в размер на 787 млрд. долара през пролетта на 2009 г.

Повечето индустриални страни могат да теглят заеми при „забележително“ ниски лихви, казва Самърс. В петък доходността по 10-годишните щатски ДЦК достигна рекордно ниски нива, докато тази по еквивалентните японски облигации се понижи до 9-годишно дъно.

„Тези лихви означават, че пазарите предлагат възможност за дългосрочно нисколихвено финансиране“, казва Самърс. „Всеки находчив бизнес лидер би използвал момент като този. Правителствата на развитите страни трябва да направят същото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още