IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Нужен е по-постепенен подход за консолидация на бюджета

Председателят на Федералния резерв е обезпокоен от Законопроекта за одита на Фед, който би изложил централната банка на политически натиск от Конгреса на САЩ

12:31 | 19.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Бернанке: Нужен е по-постепенен подход за консолидация на бюджета

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке докладва пред Комисията за финансовите услуги в Камарата на представителите на американския Конгрес, като изказването му слабо се различаваше от казаното от него пред Банковата комисия на Сената ден по-рано, съобщи Ройтерс. Но въпросите, които му бяха зададени, бяха други предвид сферата на дейност на комисията.

По отношение на бюджета Бернанке смята, че трябва да бъде предприет по-постепенен подход. „Не казвам, че не трябва да консолидираме бюджета, но не искайте всичко да стане за един ден“, подчерта той.

Председателят на Фед посочи, че съвкупното въздействие на премахването на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши и на понижаването на разходите ще бъде на стойност около 5% от брутния вътрешен продукт.

„Ако те съвпаднат по време, това ще се отрази много негативно върху растежа. Важно е да бъде съгласуван по-постепенен подход с по-дългосрочен план за справяне с проблема“, убеден е той. 

Бернанке обаче наблегна, че е много важно за фискалната и финансовата стабилност колкото се може по-скоро Конгресът да представи заслужаващ доверие план за стабилизиране на фискалното положение в дългосрочна перспектива.

Той припомни, че инфлацията е под целта на централната банка от 2% и че това осигурява пространство за маневри по отношение на стимулирането на ръста. „Така че в това отношение ще направим всичко, което Конгресът ни каже. Ниската инфлация допринася за силна заетост в дългосрочен план“, подчерта председателят на Фед.

Бернанке подкрепи провеждането на регулаторни реформи в посока на по-висок контрол от страна на властите. „Възможно е част от тези регулации да имат някакво отражение върху цената на кредита, но има много анализи, които предполагат, че ползите от гледна точка на понижаването на риска от финансова криза са изключително големи и каквито и да са разходите, те са оправдани“, твърди Бернанке.

Той обаче се противопоставя на законопроекта, който би осигурил възможност на законодателния орган да извършва проверка на Фед и да ревизира негови решения. Председателят на Фед напомни, че според настоящото законодателство има едно важно изключение в сферата, в която Одитната служба към Конгреса извършва проверки, и това са решенията и дебатите за монетарната политика.

„Това, което ще направи Законопроектът за одита на Фед, е да премахне това изключение. Това ще позволи например на Конгреса да поиска от службата да провери решение, взето от Фед по отношение, да речем, на лихвените проценти. Това е много притеснително, тъй като има много доказателства, че една независима централна банка, която взема решения въз основа само на икономически преценки и не се поддава на политически натиск, осигурява по-ниска инфлация и по-добри икономически резултати в дългосрочен план“, обоснова се той.

Председателят на Фед смята, че са нараснали опасенията относно евентуално прибързано повишаване на лихвените проценти.

„Напълно разбирам и съчувствам на онези, които се чувстват наказани от ниските лихвени проценти, тъй като живеят от приходите от лихви върху инвестициите или спестяванията си. Отговорът ми е, че ако искаме да получим добра възвръщаемост от инвестиции или капитал, трябва да оздравим икономиката. Ако повишим прибързано лихвените проценти и вкараме икономиката в рецесия, това няма да бъде онази обстановка, в която хората ще могат да си осигурят добра възвръщаемост от пенсионните фондове или други инвестиции“, изтъква той.

Според него златният стандарт не означава задължително стабилност на цените на стоките и услугите, които хората плащат ежедневно, а само стабилност на цената на самото злато.

Бернанке отбеляза, че във Фед не очакват повторна рецесия. „Очакваме умереният ръст да продължи. Но сме ангажирани да осигурим - или най-малкото да направим всичко, за да осигурим - напредък по отношение на заетостта. И заявихме, че сме готови да предприемем действия, ако това е необходимо, за да има гаранции, че ще видим продължителна промяна“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
wenci
преди 11 години
Този Бернанке е голям лъжец. Обикновено такива хора умеят и държат властта. Има опасения че с одита ще лъснат машинациите на ЦБ. ....и власт трудно се дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още