IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед остава оптимист за икономическия растеж на САЩ

Американската централна банка определи растежа като "умерен", не говори за забавяне на икономиката в Бежовата книга

21:56 | 06.06.12 г.
<p>
	<em>Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке утре ще говори пред Конгреса за състоянието на американската икономика. Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке утре ще говори пред Конгреса за състоянието на американската икономика. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ за пореден път определи икономическият растеж в страната като “умерен”.

Това е посочено в редовния доклад на Фед, известен като Бежова книга, който се базира на данни от регионалните подразделения на Фед в страната, съобщи MarketWatch.

Седем от дванайсетте регионални банки съобщават за “умерен” растеж през последните два месеца, а три – за “скромен”. Единствено Федералният резерв на Пенсилвания отчита леко забавяне на икономиката през април.

В най-общи линии докладът е доста по-оптимистичен, отколкото очакваха анализаторите. Експерти смятаха, че в Бежовата книга ще бъдат описани повече признаци на икономическото забавяне, което прозира от последните статистически данни.

От Федералния резерв на САЩ посочват, че се отчита подобрение на жилищния пазар в страната, както и че потребителските разходи и производството са отбелязали лек ръст през април и май.

Има обаче известна загриженост за бъдещето на американската икономика, макар и да определя перспективите пред нея като “позитивни”.

Заради слабите статистически данни от последните седмици пазарите притискат Федералния резерв за нов кръг от икономически стимули. Бъдещата политика на Фед обаче остава твърде неясна.

Инвеститорите очакват на редовната среща на Федералния резерв, която ще се състои на 19-20 юни, да бъде взето решение за трети кръг от вливане на ликвидност.

Утре обаче председателят на Фед Бен Бернанке ще говори пред Конгреса за състоянието на американската икономика. Надеждите на анализаторите са той да бъде по-конкретен за намеренията централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още