IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Крановете на кредитирането вече са по-отворени

Търсенето на кредити обаче остава вяло, отчасти и заради икономическото възстановяване, което на моменти прави паузи, посочва председателят на Фед

18:24 | 10.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Бернанке: Крановете на кредитирането вече са по-отворени

Според председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке мнозина представители на бизнеса и потребители са открили, че в момента е по-лесно да бъдат заети средства, тъй като банките са разширили балансите си, съобщи АР, позовавайки се на подготвен текст за реч на Бернанке на конференция, организирана от клона на Фед в Чикаго.

Той обаче твърди, че мнозина кредитоспособни заематели намират, че е по-трудно да се вземат заеми, обезпечени с ипотеки. По думите му представителите на дребния бизнес, които са използвали домовете си като гаранция за заеми, също са изправени пред „предизвикателни“ условия.

В отговор на критиките, че регулаторните органи правят кредитирането по-трудно, Бернанке посочва, че Фед предприема „балансиран подход“ по отношение на банковия надзор.

Според него банките са осъществили „значителен напредък“ в освобождаването на балансите си от рискови активи и в трупането на кешови буфери срещу бъдещи загуби от лоши кредити. Той подчертава, че вложенията в средства в брой и ценни книжа в големите банки са се удвоили от 2009 г. насам.

Председателят на Фед е убеден, че условията в банковата система на САЩ са се подобрили, но кредитните институции трябва да продължат да работят за оздравяването си и да се адаптират към новата регулаторна обстановка, съобщи на свой ред MarketWatch, позовавайки се на речта на Бернанке.

Някои ключови индикатори за системния риск, разработени от Фед, „обрисуват картина на банкова система, която става по-здрава и по-устойчива“, добавя той. Като цяло търсенето на кредити остава „вяло“, отчасти заради икономическото възстановяване, „което на моменти прави паузи“, смята председателят на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Ще говори така до изборите в САЩ , след тях ще се чуди къде да се скрие. Вероятността ФЕД да не просъществува след тях е повече от 99% . Виж как им увиснаха носовете по отношение на Гърция на германците , а иначе банките им хубаво печелеха в миналото от измислените лихви по кредитите им. Същата работа е с държавния дълг на САЩ стигнал размерите на слоницата майка , те само се чешат по главите и извода им е все един и същ - може още да расте. Няма такова нещо , което да може да расте вечно.В последните години я карат на ръба , дългът и средствата с които резервните им банки..някакви си частни банки в картел всъщност представлява ФЕД ..та дългът им расте фантастично и поради ниските лихви които обаче те плащат с печатане на пари , за да приберат парите. Бернанке лъже като...какво кредитиране ще има след като са го спрели и едва след като долара се обезцени то ще се отпуши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Ама от тези кранове пари шуртят, чак ще ни пометат към океана.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още