IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке иска от регулаторите да ограничат сенчестото банкиране

Изминаха около 3 години и половина от най-мрачните дни на финансовата криза, но икономиката ни все още е далеч от пълно възстановяване, коментира шефът на Фед

14:20 | 10.04.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Председателят на Фед Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке призова за нови мерки за ограничаване на „сенчестото банкиране“ и в същото време предупреди, че щатската икономика все още е далеч от пълно възстановяване, съобщава Bloomberg.

„Тежката социална и икономическа цена на кризата илюстрира колко е важно да предприемем всички необходими стъпки, за да избегнем повторение на събитията от последните няколко години“, казва Бернанке.

Бернанке подкрепя усилията за повишаване на „устойчивостта“ на паричните пазари, визирайки предложението на щатската комисия за търговия с ценни книжа за въвеждане на минимални капиталови буфери.

Той призова и за по-сериозен надзор на финансовите иновации, като подкрепи идеята за ограничаване на дневното кредитиране чрез тристранни репо сделки. По време на пазарния пик през 2008 г., акции за над 2,8 трлн. долара са били финансирани чрез тристранни репо сделки, голяма част от които с краткосрочен матуритет.

През първото тримесечие на 2010 г., стойността на акциите, финансирани чрез тристранни репо сделки, е паднала до около 1,7 трлн. долара, разкриват данни на Bank of New York и JPMorgan Chase & Co., цитирани от Фед.

„Изминаха около три години и половина от най-мрачните дни на финансовата криза, но икономиката ни все още е далеч от пълно възстановяване“, посочва Бернанке. Той обаче се въздържа от коментар за монетарната политика.

Бернанке посочва още, че правилото Волкър, забраняващо на банките да извършват рискови инвестиции със собствен капитал, създава известни усложнения и че в международен план „едва ли ще бъде приложено по един и същи начин навсякъде“.

На 29 февруари председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че централната банка и другите регулатори няма да успеят да приключат работата си по правилото Волкър до изтичането на крайния срок през юли. Фед анализира над 17 хил. коментара по предложението.

Забраната за търговия за собствена сметка трябваше да влезе в сила до 21 юли, дори ако работата по нормативната уредба все още не е завършена. Тя ще включва 2-годишен преходен период, който в определени случаи Фед ще може да удължава.

Фед ще търси „уместен баланс“ между забраната на търговия за собствена сметка и правенето на пазара, казва Бернанке. „Международните капиталови регулации, известни като Базел 3, също ще доведат до чувствително увеличаване на банковия капитал и според мен това е от изключително значение“, изтъква шефът на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
При условия на НЕПРИГОДНО за Незлатен долар финансово управление, Федералният резерв на САЩ (ФЕД) каквото да прави не е възможно да осигури успешно премахване на стопанска криза.ФЕД е обречена жертва на кризата и колкото повече работи толкова по-голяма криза ще се развие. Зависимостта е:1/ Заради НЕПЪЛНОЦЕНЕН начин на американско финансово управление се развиват стопански диспропорции.2/ При запазване на този управленски недъг, колкото повече ФЕД подпомага стопанския живот и се създава по-голям брутен вътрешен продукт толкова повече се разрастват тези диспропорции.3/ Уголемените диспропорции от сегашна финансова грешка предизвикват управленски трудности и (при достатъчно време) криза.За успешно преодоляване на криза е потребно премахване на причина, която я създава.Да 24 часа след като САЩ приложи финансово управление, което е ГОДНО за Незлатен долар заплахата от криза в САЩ ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке призова за нови мерки за ограничаване на сенчестото банкиранеПодобно изказване не е коректно спрямо Банковата Система в Световен мащаб, защото намалява доверието към Банката като Институция и създава предпоставки за оттегляне на вложителите от Банковата Система.Мисля че Бен Бернанке е време да си подаде оставката и да остави този, който има решение на финансовите проблеми да оправи нещата, вместо да оставя Медиите с лаишкия си език да му слагат некоректни изказвания в устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке призова за нови мерки за ограничаване на сенчестото банкиранеПодобно изказване не е коректно прямо Банковата Система в Световен мащаб, защото намалява доверието към Банката като Институция и създава предпоставки за оттегляне на вложителите от Банката като Институция.Мисля че Бен Бернанке е време да си подаде оставката и да остави този, който има решение на финансовите проблеми да оправи нещата, вместо да оставя Медиите с лаишкия си език да му слагат некоректни изказвания в устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
бени с няколко натискания на компютърът на фед и криза няма повече..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Потенциалът на стопанска криза в САЩ се развива поради липса на финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатен долар.Опасността от криза са уголемява, тъй като финансовата грешка се запазва.По произход днешните управленски проблеми в САЩ са първични, защото са от влияние на пренесена от Европа особено важна причина употреба на финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Спасението е възможно спира се причината и опасността от развитие на криза ще е ликвидирана.До 24 часа след прекратяване на налична човешка грешка опасността от стопанската криза в САЩ ще е успешно премахната.Пример: Ако САЩ бе подобрил своето управление и същото е ГОДНО за Незлатен долар тази страна нямаше да има държавен дълг.Иван Митев икономист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още