IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилото Волкър в САЩ може да бъде приложено и за чуждестранни банки

Ако Америка приложи правила, които са различни от общоприетите, нашата конкурентоспособност ще бъде накърнена, смята изпълнителният директор на JPMorgan

14:34 | 17.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Правилото Волкър в САЩ може да бъде приложено и за чуждестранни банки

Правилото Волкър, непозволяващо на щатските банките да търгуват за собствена сметка, както и да участват в хедж фондове и фондове за дялови инвестиции, може да бъде приложено и за чуждестранни банки, които оперират в страната, съобщават четири запознати с проблема източници на Bloomberg.

Следващия месец регулаторните органи ще внесат предложение за прилагане на разпоредбите на така нареченото правило Волкър, част от закона Дод-Франк за регулиране на финансовия сектор в САЩ. Те ще изяснят, кои видове търговия извън територията на САЩ ще бъдат разрешени, посочват източниците на Bloomberg.

Правилото Волкър, имащо за цел да ограничи рисковите инвестиции, за които се смята, че са причина за финансовата криза, принуди редица американски банки, включително Goldman Sachs, да прекратят търговията за собствена сметка.

Чуждестранните финансови институции предупреждават, че стриктната интерпретация на правилото може да ги принуди да уволнят или преместят американските си служители, консултиращи подобни сделки, дори в случаите, когато не съществува риск за американски активи.

„Няма съмнение че ще изгубим работни места“, казва Уейн Абернати, вицепрезидент на  American Bankers Association във Вашингтон. „Много от това, което банките правеха през последните години, за да диверсифицират услугите си може лесно да бъдат поето от чуждестранните конкуренти“.

Правилото, получило името на бившия председател на Федералния резерв (Фед) Пол Волкър, предвижда изключения за гарантираните от правителството инвестиции, някои хеджиращи сделки, както и някои транзакции на застрахователните компании и маркетмейкърите. Правилото няма да бъде прилагано и при търговията за собствена сметка, извършвана „изцяло“ извън САЩ.

Въпрос на интерпретация

Езикът, който е използван при написването на закона ще бъде интерпретиран от редица агенции, включително Фед и Federal Deposit Insurance Corp. Дод-Франк беше утвърден като закон миналата година с подписа на президента Барак Обама. Регулаторните органи са задължени да приемат разпоредбите по прилагането му до 18 октомври.

Регулаторите обмислят как да дефинират операциите извършвани „изцяло“ извън страната. Търговия за собствена сметка, включваща консултанти, базирани в САЩ може да бъде забранена от закона, дори ако се извършва извън страната и в нея не участват щатски инвеститори, коментират източниците на Bloomberg.

„Съществува въпросът как да се интерпретира фразата от правилото Волкър „изцяло извън САЩ“, казва Сатиш Кини, от Debevoise & Plimpton LLP. „Има някаква надежда що се отнася до фондовете, които са основани извън САЩ и печалбите им не са били разпределяни сред американци. Може би това ще е достатъчно да не бъдат регулирани от закона“.

Предложението все още може да бъде изменено, посочват източниците на Bloomberg. Пет регулаторни органа, включително Фед, банковият регулатор (OCC) и комисията, регулираща търговията с ценни книжа (SEC), трябва да одобрят предложението по отделно. Щатското финансово министерство е отговорно за координирането на регулациите. Предложенията ще бъдат публикувани за коментари и могат да бъдат изменени преди финализирането им.

Institute of International Bankers (IIB), който представлява институции като базираната в Лондон HSBC Holdings Plc и базираната в Париж Societe Generale SA, настоява, че правилото Волкър не трябва да се прилага, ако търговията се осъществява извън САЩ и не застрашава щатски инвеститори или финансовата система.

Правилото „трябва да е фокусирано върху това къде се извършва търговията“, казва Сали Милър, изпълнителен директор на IIB.

Чуждестранните банки, често наемат базирани в Ню Йорк инвестиционни съветници и мениджъри, които консултират сделките за собствена сметка на институциите отвъд океана. Ако тези сделки бъдат забранени от правилото Волкър, тъй като в тях участват щатски служители, банките просто ще преместят тези работни места в чужбина, казва Милър.

„Това е проблем на заетостта – ако не можем да използваме американски съветник, тогава ще използваме съветници базирани в Лондон или Франкфурт и така това работно място вече няма да е в САЩ“, посочва Милър. „Като позволяваме на чуждестранните банки да наемат като консултанти американски фирми, ние ги насърчаваме да инвестират в американски акции“.

По данни на IIB чуждестранните банки осигуряват работа на повече от 250 хил. американци. Credit Suisse Group AG, Societe Generale и Deutsche Bank AG са сред чуждестранните банки, които ще бъдат засегнати от правилото.

Топ банкери в САЩ, включително изпълнителният директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън, твърдят, че Правилото Волкър поставя американските банки в неизгодна позиция спрямо чуждестранните им конкуренти, които не са подложени на същите регулации в страните от където идват.

„Ако Америка приложи правила, които са различни от общоприетите, нашата конкурентоспособност ще бъде накърнена“, казва Даймън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Късно е чадо, мандалото лопна...........Докато пирамидата се разширява и възвишава е красиво, но натежавайки геометрично идва момента да се срути от самосебеси и да затрупа фараоните, робите и чалгаджийките.Шуми дървото, което пада, ама няма кой да го чуе! Или да го перифразирам: Ще се, задушиме от вонята, която излиза от Уолстрийт, ако се правиме, че не я забелязваме!"Тези банки СЕ хранят от милиони лапнишарани по света" Даваш 1, 9 мил. долара , плащаш още 40 милиарда и получаваш активи за 400 милиарда......Казиното Уолстрийт.......Перфектна пирамида, нали?След "трагедията Енрон" преди време, сега ще имаме повторение на трагедията с новото име ''името Уолстрийт'' !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още