IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предупреждава САЩ да ускори банковата реформа

Ограничаването на бонусите за банкерите е ключово, ако искаме да възстановим доверието в финансовата система, посочва европейският финансов комисар

11:43 | 01.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС предупреждава САЩ да ускори банковата реформа

Финансовият регулатор на Европейския съюз (ЕС) предупреди администрацията на Обама, че трябва да ускори приемането на новите по-строги правила за банкиране, за да не позволи американските банки да получат нечестно преимущество пред европейските, съобщава Financial Times.

В писмо, изпратено миналата седмица до щатския финансов министър Тимъти Гайтнър, европейският комисар по финансовите въпроси Мишел Барние посочва, че Брюксел изпреварва САЩ в няколко области – включително въвеждането на по-строги изисквания за капиталова адекватност и налагането на ограничения за бонусите на висшия мениджмънт на банките. Барние призова САЩ да положи също толкова усилия, колкото и ЕС.

„Еднаквите правила на игра трябва да са реалност, а не празно обещание“, пише Барние в писмо от 27 май. Писмото, изпратено преди посещението на Барние във Вашингтон в сряда, илюстрира нарастващите трансатлантически търкания по въпроса за необходимостта от банкови регулации в светлината на фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

САЩ прие закон за регулиране на финансовия сектор, известен като законът Дод-Франк, но според представители на ЕС администрацията на Обама все още не е въвела необходимите регулации за реалното му прилагане.

Въпреки това самият Барние е изправен пред критики, че ЕС се е отказал от някои ключови аспекти в опита си да затегне капиталовите изисквания за банките, договорени в споразумението Basel III. Според американски представители, европейските регулатори дават прекалено голяма свобода на банките си при дефинирането на ключови капиталови показатели.

В своето писмо Барние повтаря европейските опасения за степента, до която САЩ възнамерява да изпълни стандартите от Basel. САЩ все още не са приложили напълно по-старото споразумение Basel II. „Може да си припомним, че ние въведохме Basel II още през 2006 г.“, пише Барние. „От ключово значение е да уважим сроковете, договорени миналата година“.

Вероятно още по-оспорвано ще е искането на Барние за ограничаване на бонусите за мениджмънта на американските банки – стъпка, която според ЕС ще намали предпоставките за поемане на непремерени рискове от американските банкери.

На срещата на Г-20 в Питсбърг преди две години развитите страни се съгласиха да ограничат стимулите за поемане на необосновани рискове, но САЩ прие единствено незадължителни препоръки и не въведе строги ограничения за бонусите.

Барние посочва, че американският подход „оставя прекалено много свобода на финансовите институции и им позволява да заобикалят принципи, за които е постигнато глобално съгласие“.

„Аз мисля, че ще се съгласите с мен, че бонусите за банкерите са въпрос, който продължава да предизвиква публичен гняв“, пише Барние. „Решаването на този проблем е ключово, ако искаме да възстановим доверието на гражданите в финансовата система и държавната администрация, регулираща финансовите институции“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още