IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лакър: Правилото Волкър може да се окаже неприложимо

Президентът на Фед в Ричмънд изтъква, че би променил ограничението банките да търгуват за собствена сметка, ако имаше тази възможност

12:48 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Федералния резерв (Фед) в Ричмънд Джефри Лакър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Федералния резерв (Фед) в Ричмънд Джефри Лакър. Снимка: Ройтерс

Президентът на Федералния резерв (Фед) в Ричмънд Джефри Лакър заяви, че щатският закон, ограничаващ търговията за собствена сметка в банковия сектор, който трябва да влезе в сила през юли, може да се окаже невъзможен за прилагане, съобщава Bloomberg. 

Правилото Волкър, носещо името на бившия председател на Фед Пол Волкър, има за цел да понижи вероятността от рискови инвестиции със собствен капитал, които могат да застрашат депозитите на клиентите.

Лакър посочва, че сделките на банките в някаква степен напомнят финансовата криза от 2008 г. - 2009 г., когато финансовите институции понесоха загуби от рискови облигации, често пакетирани в сложни инвестиционни инструменти.  

Правилото Волкър може да се окаже „доста трудно, ако не и невъзможно за прилагане по начин, който е рационален“, казва Лакър.

Правилото е едно от предизвикалите най-силни спорове нормативи на приетия през 2010 г. закон за финансовите регулации, известен като Дод-Франк. Лакър изтъква, че то би било едно от първите неща, които той би променил ако имаше тази възможност.

Работата по нормативната уредба на правилото пренасочва ресурси и усилия от „по-съществени“ елементи на закона - например тези, които в бъдеще биха ограничили участието на данъкоплатците в спасяването на закъсали финансови институции.

Законът задължава банките да представят ликвидационни планове, описващи как точно ще прекратят операциите си в случай, че изпаднат в несъстоятелност, казва той.

„Трябва да окажем натиск, за да принудим компаниите да се преструктурират и гарантират, че тяхната ликвидация ще е контролиран процес“, казва Лакър.

„Нашата цел трябва да е абсолютно никакво участие на данъкоплатците в спасяването на провалили се институции“, казва Лакър

В личните задължения на централния банкер попада надзорът на Bank of America Corp. - втората по размер на активите щатска банка.

На 29 февруари, председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че централната банка и другите регулатори няма да успеят да приключат работата си по правилото Волкър до изтичането на крайния срок през юли. Фед анализира над 17 хил. коментара по предложението.

Забраната за търговия за собствена сметка трябваше да влезе в сила до 21 юли, дори ако работата по нормативната уредба все още не е завършена.

Забраната ще включва 2-годишен преходен период. След това във всеки отделен случай Фед може да позволи три едногодишни удължавания на този период.

„Задължение на регулаторите, ако нормативната уредба не бъде изготвена до юли, е да уведомят банките какви точно са очакванията им, като не оставят никакъв елемент на несигурност“, казва управителят на Фед Даниел Таруло.

Бившият председател на Federal Deposit Insurance Corp. Шийла Беър заяви пред щатския конгрес, че правилото Волкър е толкова сложно, че регулаторите трябва да се замислят дали не е по-добре да започнат изготвянето на цялата нормативна уредба отначало.

Миналия месец конгресменът демократ от Масачузетс Барни Франк - един от съавторите на закона Дод-Франк - призова регулаторите до 3 септември да представят опростена версия на правилото Волкър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още