IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилото "Волкър" е заплаха за икономическото възстановяване

Забраната най-големите американски банки да купуват облигации на други държави може да затрудни финансирането на тези страни

17:54 | 23.02.12 г.
Правилото "Волкър" е заплаха за икономическото възстановяване

Великобритания и Япония призоваха САЩ да промени т. нар. правило "Волкър“, претендирайки, че търговските ограничения върху американските банки могат да нанесат удар по международния пазар на държавни ценни книжа в деликатен момент от икономическото възстановяване, съобщи британският вестник Financial Times, цитиран от CNBC.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн обедини усилията си със своя японски колега Джун Азуми в предупрежденията, че банковите реформи в САЩ могат да направят „по-трудно, по-скъпо и по-рисковано държавите да емитират и продават дълг“ в период, в който много държави от еврозоната са подложени на крайно напрежение.

Статията изразява на най-високо ниво международните опасения за отражението на американските реформи и идва от министри на финансите на две държави, които са сред най-сериозните икономически съюзници на САЩ.

Правилото на Волкър налага нови ограничения върху възможността на американските банки да търгуват със собствения си капитал от юли 2012 г., въвеждайки според мнозина банкери ограничение в ликвидността от ценните книжа до корпоративните облигации.

Правилото, наречено на бившия председател на американския Федерален резерв Пол Волкър, трябва да предпазва американските банки от рисковани дейности, като реформите съдържат изключение за закупуване на американски държавни ценни книжа, но не и на други страни.

Озбърн вече изрази опасение за „неумишлени последици“ от реформите на четири очи с американския министър на финансите Тимът Гайтнър. Днешната статия обаче, публикувана преди срещата на финансовите министри на страните от Г-20 в Мексико, повишава залозите.

Служители на министерството на финансите на САЩ смятат, че окончателната консултация по правилото на Волкър ще обсъди проблема, не на последно място и защото американските регулаторни органи не биха желали да осъществяват реформа, която може евентуално да дестабилизира нестабилните облигационни пазари.

„Правилото може също да демотивира чуждите компании да правят сделки с американските си партньори, понижавайки пазарната ликвидност и евентуално повишавайки волатилността на цените по финансовите транзакции като валутните суапове“, пишат Озбърн и Азуми.

Пол Волкър защити предлаганите от него търговски правила, като през миналия месец заяви, че те няма да разрушат международните облигационни пазари. „Ще има достатъчно частни сделки с акции, като около половин дузина американски банки няма да участват“, посочи той.

Канада също предупреди американското правителство за правилото на Волкър на фона на опасенията, че големи банки като Goldman Sachs могат да бъдат спрени да търгуват с други облигации освен американските.

В днешната статия за Financial Times двамата министри на финансите посочват и своите условия за осигуряване на нови вноски в Международния валутен фонд, който се нуждае от допълнителни средства за подпомагане на борбата с потенциална икономическа криза в еврозоната.

Според Озбърн и Азуми всяко ново финансиране на МВФ трябва да бъде осигурено от широк кръг държави и не трябва да замества следващи действия от страна на държавите-членки на еврозоната за подкрепа на общата европейска валута. Проблемът ще бъде обсъден на срещата на Г-20 в Мексико в края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още