IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан защитава Бернанке срещу атаките на републиканците

Бившият шеф на Фед определи атаките срещу настоящия като „напълно неуместни и деструктивни“

13:55 | 02.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Алън Грийнспан, шеф на Фед в периода 1987 г. - 2006 г. Снимка: Ройтерс</em></p>

Алън Грийнспан, шеф на Фед в периода 1987 г. - 2006 г. Снимка: Ройтерс

Алън Грийнспан определи атаките на кандидатите за номинация на републиканската партия за президент на САЩ срещу председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке като „напълно неуместни и деструктивни“, съобщава Financial Times.

Сега вниманието е насочено към Уисконсин, където във вторник Мит Ромни се надява да спечели решаваща победа в първичните избори срещу най-сериозния си опонент Рик Санторум – победа, която окончателно ще затвърди водещата позиция на Ромни.

Състоянието на икономика беше основна тема за всички кандидати през продължилата повече от половин година кампания, в която републиканците се надпреварваха в обвиненията си както срещу президента Барак Обама, така и срещу Бернанке.

Грийнспан, шеф на Фед в периода 1987 г. - 2006 г., остро разкритикува републиканските кандидати за вербалните им нападки срещу своя наследник.

„Всеки има право да критикува политиките на Федералния резерв, но е напълно неуместно и деструктивно да се впускаме в „ad hominem“ (лични нападки) срещу Бернанке“, казва Грийнспан, допълвайки, че той е бил „изключително впечатлен от дълбочината на уменията и опита на Бернанке“ през трите години, в които са работили заедно.

„Нещо повече, идеята членовете на борда на директорите на Фед да могат да бъдат уволнявани от президента заради своето виждане за политиката на централната банка, е порочна. Позициите им са изрично защитени от техния статут“, посочва той.

Бернанке, републиканец, назначен за председател на Фед през 2006 г. от президента Джордж Буш младши, е обвиняван от демократите, че не е предвидил зараждането на финансовата криза и от републиканците за действията си след нейното начало – например за програмата си за стабилизиране на банковия сектор (Troubled Asset Relief Program, TARP)

Кандидатите за президентската номинация на републиканската партия се възползват от ниския политически рейтинг на Бернанке, за да трупат политически дивиденти.

Нют Гингрич, бивш говорител на Конгреса, определи Бернанке като „най-проинфлационния, опасен и деспотичен председател на Фед в историята“, докато Рон Пол, нашумялият доайен на Чаеното парти от Тексас, иска да закрие институцията на Фед като цяло.

Санторум също поиска ограничаване на правомощията на централната банка. „Единственото, което трябва да прави Фед, е да следи паричното предлагане, за да контролира инфлацията“.

„Ако единствената мисия на Фед е стабилността на доларам те нямаше да правят това, което правят сега“, допълва той.

Дори Мит Ромни, бившият фонд мениджър, който нееднократно е отправял похвали за добрата работа на Бернанке, заяви, че „ще търси ново лице, което да оглави Фед“.

Миналата седмица Бернанке отхвърли нападките с коментара, че „политиката си е политика“ и че критиките са присъщи за позицията, която заема.

„Фед е надпартийна институция. Нашата цел е да направим необходимото за икономиката, независимо от политиката“, посочва той.

„Не обръщаме никакво внимание на изборите и на политическите дебати. Вместо това наблюдаваме икономиката и търсим правилното решение. Искаме да работим без политически натиск и възнамеряваме да постъпваме точно така", категоричен е Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте excelerator,Навярно сте чели представяне на особено важна причина за сегашна стопанска криза, тъй като ако СЕ ЗАПАЗВА ПРИЧИНАТА не е възможно успешно спасение от криза.Истината не зависи от наши желания и воля.Поради това и при 1000 дискусии за съвременна стопанска криза по света при всички случаи особено важната причина за развитие на кризата е съответно държавно финансово управление (ДФУ), което е НЕПРИГОДНО за ползвани Незлатни пари.Няма тайни за възможно подобрение на ДФУ.Знанията за усъвършенствуване на ДФУ, което да стане ГОДНО за стопанство с "Незлатни пари" са налични, публикувани и възможни за полезно ползване.Полезното развитие на държавно финансово управление е означено с "Модел Ресурси М".Моделът Ресурси М е образец за подобрение на функционална структура на съответно ДФУ, което да стане ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Същият е приложение на знания за Ресурс М.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
excelerator
преди 12 години
Уважаеми г-н Митев,От известно време без да искам все попадам на еднотипен Ваш коментар и тук, и в блога на ЕКИП, и все не мога да си отговоря на въпроса: "Кой е този ПРИГОДЕН начин за финансово управление с незлатни пари, който е явно толкова очевиден за Вас, съдейки от коментарите Ви, но така добре скрит от всички други икономически експерти, борещи се - успешно или не - с финансовата криза?" Ще съм Ви задължен ако задоволите любопитството ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Грийнспан и Бернанке, заедно с останалите участници в стопански живот са жертви в Капана на парите в резултат на продължаваща управленска непълноценност в САЩ да се прилага НЕПРИГОДНО за сегашния долар американско държавно финансово управление.Решението за възможно спасение от стопанска криза в САЩ е ясно и известно прекратява се причината и кризата ще е ликвидирана.До 24 часа след преустановяване на тази финансова грешка в САЩ - кризата в тази страна ще е успешно премахната.Ползвано означение:"Капан на парите е означение на стопански условия със запазен стар начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари и подсигурява развитие на диспропорции и криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още