IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Европа трябва да помага на банките, въпреки че кризата отшумява

Фондовете на паричния пазар в САЩ остават уязвими, тъй като делът на европейските им активи е 35%, посочва ръководителят на Фед

12:32 | 21.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Фед Бен Бернанке.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв (Фед) на САЩ Бен Бернанке заяви, че Европа трябва да продължава да оказва помощ на банковия си сектор, тъй като финансовата и икономическата ситуация в региона „остава трудна“, независимо че напрежението е намаляло, съобщава Bloomberg, цитирайки доклад, който ще бъде представен пред щатските законодатели по-късно днес.

“Цялостното решение на кризата изисква по нататъшно заздравяване на европейската банкова система“, отбелязва Бернанке. Европейските лидери „трябва също да подкрепят икономическия растеж и конкурентоспособността, както и да понижат външните дисбаланси на проблемните страни“, допълва той.

Бернанке посочва, че спадът на напрежението е „благоприятен“ за САЩ.

Изявлението подкрепя тезата на комисията за открития пазар към Фед от миналата седмица, според която „напрежението на глобалните финансови пазари се е понижило, въпреки рисковете за икономическата перспектива“.

Щатските банки „имат ограничена експозиция към страни от периферията на еврозоната“ като Гърция и Португалия. Тяхната експозиция към „по-големите ключови европейски страни обаче е по-съществена“, посочва Бернанке.

„Нещо повече, европейските активи са съставлявали 35% от фондовете на паричните пазари в САЩ през февруари. Ето защо тези фондове остават структурно уязвими, въпреки някои положителни тенденции“, допълва той.

По последни данни щатската икономика набира скорост, а заплахата от Европа намалява. В сряда щатското министерство на икономиката обяви, че през февруари са били изградени 698 хил. нови жилища – рекордна за последните 3 години строителна активност. В същото време новите разрешителни за строеж са достигнали най-високите нива от октомври 2008 г.

От началото на годината Standard & Poor’s 500 се е повишил с 12%. Паневропейският Stoxx Europe 600 е спечелил 25% от 22 септември, когато затвори на двугодишно дъно.

Президентът на Фед отбелязва, че повечето големи американски банки биха имали добри нива на капиталова адекватност в случай на рязък спад в Европа и нова рецесия в САЩ. Той цитира проведените миналата седмица стрес тестове на американския банков сектор.

Петнадесет от 19 ключови американски банки ще могат да задържат капиталовата си адекватност над регулаторния минимум дори при „изключително неблагоприятен“ икономически сценарий. При това те ще са в състояние да продължат да плащат дивиденти и да извършва обратно изкупуване на акции, се посочва в доклада на Фед, публикуван  миналата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
WINNER1
преди 12 години
Иска да каже- ДА ПЕЧАТАМЕ ДРУЖНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още