IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric събуди надежда за щатската индустрия

Концернът почувства забавянето на икономическия растеж в Европа, но заради бизнеса в САЩ печалбата и приходите се покачват леко

19:13 | 20.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската индустрия начело с General Electric дава повод за надежда на най-голямата икономика в света. Конгломератът, подобно на по-малкия си конкурент Honeywell, успя благодарение на силното търсене на вътрешния пазар през второто тримесечие да компенсира слабостта на европейските операции.

Преди всичко двигателите за локомотиви и самолети са били особено търсени. Печалбата от продължаващи дейности е нараснала с 2,5 процента до 3,66 милиарда долара, обяви в петък концернът, цитиран от Ройтерс. С приходи от 36,5 млрд. долара оборотът на GE е бил също с 2,5 на сто по-висок и бе в сферата на очакванията.

И най-голямото подразделение на компанията – за технологии за енергетиката, е имало добро тримесечие. Този бизнес в края на годината трябва да бъде разделен на три области – електроенергия и вода, нефт и газ, както и енергиен мениджмънт. Директорът на сегашното подразделение Джон Кренички ще напусне в края на годината компанията след 29 години стаж в нея.

Печалбата на подразделението GE Capital се увеличи до 2,12 млрд. долара, или с 31%, въпреки че приходите спадат с 8% до 11,5 млрд. долара. Поделението изплати и 3 млрд. долара дивидент на компанията-майка. GE Capital възобнови плащанията през май, след като Федералният резерв приключи оценката на бизнеса на компанията.

Инфраструктурните поръчки са достигнали 23,1 млрд. долара, или с 1% по-малко, отколкото преди година, заради резкия спад в търсенето на вятърни турбини.

Успехът на GE е тясно свързан с усилията на главния изпълнителен директор Джефри Имелт да увеличи индустриалната печалба на компанията, свивайки финансовото поделение след загубата от около 32 млрд. долара покрай разгара на финансовата криза, пише още Ройтерс. Имелт твърдо държи на целта в края на годината компанията да отчете двуцифрен ръст на печалбата, което се приема добре от анализаторите. 

„GE имаше прекрасна възможност да намали очакванията си и да се оправдае с Европа. Но не го стори“, казва Джак Де Ган от Harbor Advisory. Колегата му Цорт Гуон от HudsonView Capital Management обаче е по-предпазлив. Той се опасява от това как GE ще продължи да се развива в Европа. Много анализатори си задавали въпроса как международните концерни ще се справят с тамошните мерки за затягане на бюджетните разходи. „GE е микрокосмос за грижите, които ни мъчат в момента“, казва Гоун.

Джефри Имелт признава, че икономическата ситуация и Европа са предизвикателство, но това било очаквано от компанията, която е взела мерки.

Преди старта на търговията в Ню Йорк акциите на компанията поскъпнаха с 1,2% до 20,05 долара, след което поеха надолу. От началото на тази година книжата поскъпнаха с 11% - значително над средния ръст на индекса Dow Jones.

Още в сряда Honeywell поднесе добри новини за американската индустрия. Продажбите на специални химикали, сградни инсталации и климатични системи в САЩ са допринесли за това, компанията да увеличи печалбата си през второто тримесечие с почти дванайсет процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още