IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните печалби в САЩ започват да спадат

Основните причини са анемичната щатска икономика, рецесията в голяма част от Европа и забавящият се растеж в Китай

08:45 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Корпоративните печалби в САЩ започват да спадат

Продължителният ръст на американските корпоративни печалби след края на рецесията, който значително надвиши растежа на икономиката, започва да се колебае, пише New York Times.

За първи път от 2009 г. се очаква най-големите американски компании да обявят спад в печалбите си за третото тримесечие на 2012 г., като причината е в намаляващия ръст на продажбите.

През последните седмици някой от водещите международни компании обърнаха публичното внимание към отслабващото световно търсене. В този списък влязоха FedEx, технологичният гигант Intel и британският производител на луксозни стоки Burberry.

Очакваният спад в печалбите бе предвиден, след като наемането на нова работна ръка в САЩ намаля осезаемо през последните месеци. По този начин бе заличено едно икономически слънчево място в цялата мрачна картина, подсилвайки страховете, че икономиката губи силата си.

Миналия четвъртък Федералният резерв (Фед) обяви нови стимули за икономиката. Ден след това правителството съобщи, че индустриалното производство за август се е свило с 1,2%. Така бе отбелязан най-големият месечен спад на производството от март 2009 г.

По време на рецесията американските компании съкратиха множество работни места и намалиха разходите си, очаквайки бавното възвръщане на растежа. Последваха големи печалби, които задвижиха фондовите борси и подсигуриха уплашените инвеститори.

„Голяма част от печалбите през последните години бе постигната благодарение на строги орязвания на разходите и, разбира се, на възстановителният процес след рецесията. А тези фактори много трудно ще се повторят за в бъдеще“, казва Ийтън Харис, главен икономист в Merrill Lynch, Bank of America.

Въпреки че след изявлението на Фед борсовият индекс Standard&Poor's 500 отбеляза най-високата си стойност от 2007 г. насам, тенденцията на постоянно покачващи се приходи изглежда е към края си.

Причините за спада са много на брой. В допълнение към анемичната икономика на САЩ бе прибавена и рецесията в голяма част от Европа, както и забавящият се растеж на Китай – една иначе активна икономика. Да не говорим за задаващите се увеличения на данъци и съкращения на разходи във Вашингтон.

Предстоящите спадове в приходите тепърва ще предизвикат множество уволнения и съкращения. А това ще предизвика по-висока безработица от политически желаното равнище от 8%. Едно е сигурно, напрежението около бъдещите мерки за икономии на компаниите ще расте.

С лошите очаквания за приходите настроенията на корпоративните ръководители стават все по-мрачни. Проучване на CEB сочи, че процентът на мениджърите на компании в Северна Америка, които предполагат увеличение на производствените нива през следващите 12 месеца, е намалял от 64% на 50%. Процентът на ръководителите, които очакват да наемат нови служители също е спаднал от 41% на 34% през последното тримесечие.

Забавянето на икономиките извън САЩ започва да орязва приходите не само на големите, но и на малките и средни предприятия, които печелеха от засиленото търсене в чужбина.

Въпреки че засега компаниите се справят по-добре на местно ниво, Робърт Стивънсън, изпълнителен директор на семеен бизнес в Бъфало, е оптимист в дългосрочен план. Според него „ходенето по въже“ е препятствие само за близкото бъдеще.

Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още