IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните печалби в САЩ започват да спадат

Основните причини са анемичната щатска икономика, рецесията в голяма част от Европа и забавящият се растеж в Китай

08:45 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Корпоративните печалби в САЩ започват да спадат

Thomson Reuters съобщи, че анализаторите на Wall Street очакват печалбите за третото тримесечие на 2012 г. на типична компания от S&P 500 да отбележат спад с 2,2% на годишна база. Спрямо второто тримесечие се предполага, че печалбите ще намалеят с 3%.

88 компании вече са предупредили, че резултатите най-вероятно ще бъдат под очакваните нива, а само 21 са обявили положителни перспективи, казва анализаторът Грег Харисън от Thomson Reuters. “Това е доста по-песимистично от обикновено. Третото тримесечие на 2001 г. бе последният период, когато очакванията за приходи бяха толкова ниски“, допълва той.

Но следите от оптимизъм не са заличени все още. Не само че фондовите борси отбелязаха покачване този месец, но и все още се очаква корпоративните печалби да нараснат с 6,1% спрямо 2011 г. Просто приходите от първата половина на годината компенсират всеки спад за третото тримесечие.

Ако обаче печалбите покажат продължително понижение, големите компании ще са принудени да съкратят работни места, тъй като няма да има откъде другаде да намалят разходите си.

„Маржовете на печалбите постоянно растяха след рецесията и достигнаха връхната си точка от 8,9% към края на 2011 г. Тази година се очаква те да спаднат до 8,7%“, посочва стратегът на Goldman Sachs Дейвид Костин.

В действителност някои компании изпитват спад в маржовете си заедно с намаляващите печалби.

Този месец Intel обяви, че печалбата за третото тримесечие ще възлезе на 13,2 млрд. долара +/- 300 млн. долара. Това е доста по-ниска прогноза от първоначалните 13,8-14,8 млрд. долара. Освен това е със 7% под приходите за третото тримесечие на 2011 г. Маржът на печалбата също така се предвижда да намалее на 62% от 63,4% през 2011 г.

Wall Street пък предвижда Intel да спечели около 2,58 млрд. долара за това тримесечие, което е действителен спад с 26% на годишна база. Компанията производител на полупроводници пострада, след като производителите на компютри намалиха запасите си от чипове в Азия заради отслабналото търсене на персонални компютри в световен мащаб.

FedEx също предупреди на 4-ти септември, че приходите ще са по-ниски от първоначалните прогнози. За това тримесечие се очаква печалбите да спаднат с 4%. Във вторник компанията ще обяви финансовите си резултати, а междувременно анализаторите ще следят за промени в доставките за Китай и САЩ - пазари, които се представят по-зле от очакваното.

Не само маржовете на печалбите тръгват надолу в САЩ, но и производителността на цялата икономика отбелязва спад. Според Бюрото по трудова статистика след покачванията на производителността с 2,9% през 2009 г. и 3,1% през 2010 г. ръстът за 2011 г. е бил едва 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още