fallback

Марк Фабер: До 5-10 години Западът ще изпадне в тотален хаос

Трябва да бъдат предприети мащабни реформи или нещата ще се случат, както обикновено, чрез революция, коментира инвеститорът

16:42 | 22.10.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Марк Фабер, автор на доклада Gloom, Boom and Doom. Снимка: Ройтерс

Дълговото бреме на САЩ и другите западни икономики ще продължи да расте и това ще доведе до „колосален хаос“ в рамките на 5 до 10 години, предупреждава Марк Фабер, автор на доклада Gloom, Boom and Doom, цитиран от CNBC.

„Според мен правителствата ще се опитат да поддържат системата, колкото може по-дълго и това означава, че всъщност не сме изправени пред „фискална пропаст“, а пред „Големия фискален каньон“, коментира Фабер.

Според Фабер политическите системи в западните страни ще позволят дълговото бреме да продължи да нараства. Сценарият, при който дефицитите никога не биват погасявани, означава, че един ден системата неизбежно ще рухне.

„Или трябва да бъдат предприети мащабни реформи или нещата ще се случат, както обикновено, чрез революция“, посочва той. „САЩ са все по-близо до такава революция, както и Европа.“

„Мисля че това ще се случи в рамките на 5 до 10 години - тогава хаосът ще е колосален и повсеместен“, изтъква Фабер.

„Мисля че годишният дефицит на САЩ, независимо от това, кой ще спечели президентските избори, ще се задържи над 1 трилион долара в обозримо бъдеще“, допълва той.

Бюрокрацията в САЩ и Европа е твърде тежка и създава допълнителна тежест за икономиката, предупреждава още Фабер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още