IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: До 5-10 години Западът ще изпадне в тотален хаос

Трябва да бъдат предприети мащабни реформи или нещата ще се случат, както обикновено, чрез революция, коментира инвеститорът

16:42 | 22.10.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Фабер, автор на доклада Gloom, Boom and Doom. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Фабер, автор на доклада Gloom, Boom and Doom. Снимка: Ройтерс

Дълговото бреме на САЩ и другите западни икономики ще продължи да расте и това ще доведе до „колосален хаос“ в рамките на 5 до 10 години, предупреждава Марк Фабер, автор на доклада Gloom, Boom and Doom, цитиран от CNBC.

„Според мен правителствата ще се опитат да поддържат системата, колкото може по-дълго и това означава, че всъщност не сме изправени пред „фискална пропаст“, а пред „Големия фискален каньон“, коментира Фабер.

Според Фабер политическите системи в западните страни ще позволят дълговото бреме да продължи да нараства. Сценарият, при който дефицитите никога не биват погасявани, означава, че един ден системата неизбежно ще рухне.

„Или трябва да бъдат предприети мащабни реформи или нещата ще се случат, както обикновено, чрез революция“, посочва той. „САЩ са все по-близо до такава революция, както и Европа.“

„Мисля че това ще се случи в рамките на 5 до 10 години - тогава хаосът ще е колосален и повсеместен“, изтъква Фабер.

„Мисля че годишният дефицит на САЩ, независимо от това, кой ще спечели президентските избори, ще се задържи над 1 трилион долара в обозримо бъдеще“, допълва той.

Бюрокрацията в САЩ и Европа е твърде тежка и създава допълнителна тежест за икономиката, предупреждава още Фабер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Нарушено е фундаментално равновесие между натрупване и потребление. Ролята на капитала е да възпроизвежда и натрупва, но опита това да се прави за сметка на потреблението води до дефлация. Няма синдикати, които са в състояние в глобалната икономика да възстановят равновесието, а това води до натрупване на дългове и необходимостта дефлационният натиск да се неутрализира с печатане на пари, с опити за конкурентоспособност чрез обезценяване на труда като се предизвиква инфлация.Няма как да спрат тази война на валутите, нито затягането на коланите ще помогне да се стопят дефицитите. По-скоро след 10-20 години ще настъпи тоталния срив. Докато новите икономики имат все още някакъв растеж световната икономика ще крета и ще се крепи. Когато и там закъсат ще настъпи тоталният хаос и той няма да започне от Запада, а от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Този *** е прав, но не разбира, че няма политика, която може да промени нещо защото Запада попадна в собствения си капан, капана на глобализацията.Свободното движение на стоки и капитали даде накъсо пазарите на труда. Отначало в най-нископлатените сектори, но с развитието на новите икономики все по близо до най-квалифицираният труд. В пазарната икономика цената се определя от търсенето и предлагането, а най-важният пазар е пазарът на труда. Той обаче е особена бързоразваляща се стока и лесно може да бъде спазарен под неговата себестойност при определени условия, а те са налице. В резултат при пазарлъка между труда и капитала , капитала се оказа в много по-изгодни позиции не само спрямо труда, но и спрямо политическата власт и държавата. Днес той диктува условията, а това води до свиване на потреблението, до изоставане на ТРУДОВИТЕ ДОХОДИ. Във всички развити икономики и в някои от новите се забелязва дисбаланс между делът на наемният труд и капитала в БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
ChromaX
преди 11 години
lyusien хората живеещи на помощи за храна са се удвоили от 27 на 50 милиона в последните от 2007 досега. На фона на тия данни имаме и почти нулев лихвен процент поне до 2014 + QE до безкрайност. От съветите на Джими Роджърс съм на плюс, а Сорос и неговата "reflexivity theory" ми даде по-добро обяснение на трендовете от догмата за "невидимата ръка на пазара". Прогрозата е добре подплатена с аргументи в случая, а Фабер, Сорос и Роджърс са едни от най-богатите хора на планетата, да не играеш на "да наплюем богатия" или "колко е несправедлив света" ? А може би просто не разбираш нищо от това ,за което пишеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Германия си иска обратно 50 тона злато на година от трезорите на ФЕД ,поне за сега това са количествата :))) Не само това ,ами и ще ги проверяват щателно за волфрам :))) Това постанови Германския федерален съд . Акциите и облигациите са хубаво нещо ,ама 3400 тона злато са си съвсем друга работа . При срив на борсите ,само то запазва покупателната способност на нацията ,и дори я увеличава . Та Марк Фабер не си фантазира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Революцията е неизбежна до 5 години. Интересно обаче защо тези които държат капиталите не се опитват да "омекотят" или отложат събитието. Явно са загубили инстинктите си за самосъхранение.Не виждам обаче и защо някои се възхищават на псевдо доброто представяне на Щатите. Прилича ми на засилване преди по-болезненото сгромолясване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
lyusien
преди 11 години
Още една апокалиптична прогноза След като едни предвидиха края на света до края на годината този човек ни даде още 5 - 10 години Прогнози за срутване на икономиката на С А Щ се правят от наи малко 30 години но тя деиства все по добре и хората живеят по-добре Това е факт Защо толкова плашат хората прогнози на Сорос Рубини Джими Роджерс За мен тези хора просто настроиват пазарите в своя полза Сорос играе срещу еврото Роджерс плаши света със недостиг на суровини защото се е напълнил до гушата с фютчарси на суровини Фабер е заложил вероятно на златото и иска пазарите на акции и облигации да се срути Жалко е Но такъв е живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още