fallback

Обама ще върне всеки законопроект, удължаващ данъчните облекчения за богатите

Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър ще остане на поста си до 20 януари и ще участва активно в преговорите за преодоляване на "фискалната пропаст"

09:58 | 10.11.12 г. 5

Американският президент Барак Обама „ще наложи вето върху всеки законопроект“, който удължава действието на данъчните облекчения за най-богатите американци, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Президентът ще наложи вето на всеки законопроект, който предвижда удължаване на действието на данъчните облекчения за онези 2% от поданиците на страната, които получават най-високи доходи“, каза Карни.

Той добави, че Обама „е готов да подпише още сега приетият от Сената документ за удължаване на облекченията за останалите 98% от американците“.

Говорителят предупреди, че „ако Конгресът не предприеме никакви действия, данъците на всички ще нараснат“. „За да бъде избегнато това, Камарата на представителите трябва да одобри законопроекта, приет от сената“, подчерта той.

Американският Сенат се контролира от демократите – съпратийци на президента, докато в Камарата на представителите мнозинство има Републиканската партия.

Карни обави също, че министърът на финансите на страната Тимъти Гайтнър, който бе обявил оттеглянето си от поста, ще продължи да изпълнява задълженията си до официалното встъпване на Обама във втория му мандат, насрочено за 20 януари. „Той ще бъде ключов участник в преговорите по бюджетните въпроси“, изтъкна говорителят.

Решението на Гайтнър трябва да успокои донякъде пазарите, които имат достатъчно притеснения около надвисналата над икономиката на страната „фискална пропаст“ от началото на следващата година, тъй като министърът ще участва активно в опитите за достигане на консенсус между двете партии за начина на избягването ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още