IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Готов съм на компромиси, но богатите трябва да плащат повече

Републиканската партия обаче отказва да подкрепи повишаването на данъчното бреме за американците с най-високи доходи

22:00 | 09.11.12 г. 1
<p>
	Барак Оама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Оама. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама заяви, че е „готов на компромиси“ и е „отворен за нови идеи“ по отношение на усилията за преодоляване на фискалната криза, но настоява, че повишаването на данъците за богатите трябва да бъде част от сделката, съобщи CNBC.

“Това бе централен въпрос по време на изборите“, категоричен бе Обама. „Мнозинството американци са съгласни с моя подход”, добави той.

На свой ред председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес, републиканецът Джон Бейнър, заяви, че не е склонен да подкрепи повишаването на данъците за печелещите най-много в страната.

Той обаче остави открита възможността за балансиране на орязването на разходите с нови приходи, които биха могли да се получат чрез преразглеждане на данъчния кодекс в посока на по-ниски данъчни ставки и премахване на част от данъчните облекчения.

Обама покани лидерите на Конгреса от двете партии и на бизнеса в страната в Белия дом през следващата седмица за разговори по въпроса как да бъде избегната „фискалната пропаст“ - едновременното автоматично влизане в сила на съкращения на федералните разходи и изтичане на срока на данъчни облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши, което ще се случи в началото на 2013 г.

Американският президент призова Конгреса да действа, включително чрез приемането на закон, който да предотврати изтичането на срока на споменатите данъчни облекчения за всички, освен за богатите американци.

„Готов съм на компромиси. Открит съм за нови идеи“, каза той. „Но отказвам да приема всеки небалансиран подход. Не възнамерявам да моля студентите, възрастните хора и семействата от средната класа да плащат целия дефицит, докато от хора като мен, които печелят по над 250 000 долара годишно, не се иска да платят и един цент данъци повече“, подчерта Обама.

Бейнър се надява, че републиканците заедно с администрацията на Обама могат да преодолеят фискалната криза. „Това е възможност президентът да поведе нещата“, смята той. „Предлагам да избегнем фискалната пропаст заедно по начин, който да гарантира, че 2013 г. най-накрая ще се окаже тази, в която правителството ще се залови с големите проблеми, пред които сме изправени“, добави председателят на Камарата на представителите.

Той вижда възможност Обама да предложи законодателство, което да бъде прието и от двете камари на Конгреса. „Мисля, че и двамата разбираме, че да се опитаме да открием начин за избягване на фискалната пропаст е важно за страната ни, и се надявам, че скоро ще започнат ползотворни преговори, така че да успеем да изковем споразумение, което да може да мине през Конгреса“, подчерта Бейнър.

По думите му всички приходни и разходни пера трябва да бъдат прегледани отново.

Обама посочи, че думите на представителя на републиканците са окуражаващи и че би желал да чуе още неща в тази насока, но Бейнър отказа да даде подробности за подхода, който се очаква да предприеме.

„Не бих искал да ограничавам наличните възможности за мен или за Белия дом. Има доста начини това да се постигне и не искам да преча на някого, който може да има добра идея за начина да продължим напред. Но е ясно, че трябва да ремонтираме разбитата ни данъчна система и да разрешим проблема с разходите“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 11 години
Напред към светлия СОЦИАЛИЗЪМ...хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още