IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Egan-Jones: Избягването на „фискалната пропаст“ няма да подобри рейтинга на САЩ

Ключовото съотношение дълг/БВП на страната нарасна драматично от 75% преди 4 години до близо 105% понастоящем, изтъква Шон Игън от кредитната агенция

21:05 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Egan-Jones: Избягването на „фискалната пропаст“ няма да подобри рейтинга на САЩ

Дори компромис в американския Kонгрес за предотвратяване на „фискалната пропаст“ няма да подобри кредитната перспектива пред щатската икономика, казва Шон Игън, управляващ директор в агенцията Egan-Jones, която понижи рейтинга на САЩ на два пъти през тази година.

“Ключовото съотношение за кредитния рейтинг е дълг/БВП, което в САЩ нарасна драматично от 75% преди 4 години до близо 105% понастоящем“, посочва Игън пред CNBC.

“Проблемът на Щатите е, че дългът нарасна, докато брутният вътрешен продукт – не, въпреки че доларът е основната резервна валута в света“, добавя той. 

На въпроса кой от президентските кандидати в САЩ е в състояние да се справи по-успешно с икономическите предизвикателства пред страната, Шон Игън отговаря, че и Обама, и Ромни ще се изправят пред едни и същи препятствия.

„Независимо кой ще спечели днешните избори, ще трябва да се справи с доста голям дефицит и предстоящото пенсиониране на много бейби бумъри, които бяха ключови за икономиката“, посочва той.

„Фискалната пропаст“ е термин, описващ сценарий при който изтичащите в края на годината данъчни облекчения от времето на Джордж Буш-младши съвпадат със съкращения на бюджетни разходи, ако Конгресът и Белият дом не успеят да постигнат споразумение относно целите за намаляване на дефицита.

Опасенията за "фискалната пропаст" отложиха инвестициите и наемането на служители от компаниите, и ако "пропастта" не бъде избегната, може да тласнат икономиката в рецесия, предупреждават анализатори.

През април Egan-Jones понижи рейтинга на САЩ от АА+ на АА, аргументирайки се с липсата на напредък в съкращаването на правителствения дълг, а през септември – и до АА-, заради опасенията, че вливането на ликвидност от Федералния резерв ще засегне кредитоспособността на икономиката.

Рейтингът за Щатите на независимата агенция е по-нисък от този, който присъждат на страната водещите агенции - Moody's (Ааа), Fitch (AAA) и Standard & Poor's (AA+).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още