IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Egan-Jones понижи кредитния рейтинг на Италия

Слабостта на областните управи, боледуващият банков сектор и подложената на натиск икономика дават достатъчно основания за действията на агенцията

21:52 | 25.07.12 г. 1
Egan-Jones понижи кредитния рейтинг на Италия

Американската рейтингова агенция Egan-Jones понижи кредитния рейтинг на Италия до  CCC+ от В+, позовавайки се на слабостта на областните управи, боледуващия банков сектор и икономиката, поставена под натиск, съобщи Ройтерс.

„Способностите на Италия самостоятелно да подкрепи своите банки е съмнителна, като се има предвид слабостта на страната и на банковия сектор“, се посочва в съобщение на агенцията.

Там се отбелязва също, че негативната перспектива по рейтинга се запазва.

„Понастоящем страната се намира в рецесия, като икономиката се свива през последните няколко тримесечия“, подчертават анализаторите на Egan-Jones.

От агенцията изтъкнаха, че вероятността за фалит на Италия се оценява на 22%.

Оттам припомнят, че през 2012 г. страната и областните управи трябва да рефинансират дълг на стойност 183 млрд. евро, а през 2013 г. - на стойност 214 млрд. евро при нарастващи разходи за заемане на средства от пазарите.

Наскоро Сицилия обяви, че отлага изплащането на заплатите на депутатите в областта, както и изплащането на пенсиите до получаване на средства, обещани от централното правителство в Рим.

„Бъдещи намеси на Европейската централна банка и Международния валутен фонд могат да осигурят известна ликвидност, но могат също така да поставят на заден план настоящите кредитори на страната“, пише в съобщението на агенцията.„Италия не би могла да финансира целия си дълг, ако икономиката на Европейския съюз продължи да запада“, се добавя в документа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sel4o
преди 11 години
Насочиха снайпера и към Италия. Лоша работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още