IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративни ръководители в САЩ призовават за намаляване на бюджетния дефицит

Специална група набира средства за разрастване на кампанията, която трябва да доведе до споразумение в Конгреса за избягване на "фискалната пропаст"

13:44 | 26.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основните участници по време на представяне на инициативата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основните участници по време на представяне на инициативата. Снимка: Ройтерс

Главни изпълнителни директори на над 80 големи американски компании, след които Goldman Sachs, JPMorgan и Boeing, обединиха силите си, за да притиснат американския Конгрес за понижаване на дефицита във федералния бюджет чрез данъчна реформа и свиване на разходите, съобщи Ройтерс.

Мениджърите посочват, че е спешно и крайно необходимо да бъде приведен в действие двупартиен план за преодоляване на проблема с дълга на САЩ.

„Намираме се само на едно споразумение разстояние от справяне с дълга и поставянето на нацията на по-силни икономически основи, които могат да ни върнат по-силния ръст на заетостта“, заявява главният изпълнителен директор на Aetna Марк Бертолини в съобщение, подкрепено от още 86 негови колеги.

„Ако Конгресът успее да предаде основните контури на плана колкото е възможно по-скоро след изборите, това ще възстанови доверието на бизнеса в нашата икономика и ще последват инвестиции“, добавя той.

Ако Конгресът не успее да постигне споразумение за свиване на дефицита до края на годината, това ще предизвика автоматичното влизане в сила на сериозно орязване на разходите и премахване на данъчни облекчения през 2013 г. Ситуацията е описвана в американските медии като „фискална пропаст“ и се очаква да засегне тежко все още възстановяващата се икономика на страната.

В конферентен разговор с част от главните изпълнителни директори Дейвид Коут от Honeywell отбеляза, че Конгресът трябва да постигне споразумение преди новият му състав да започне работа след изборите, за да бъде възможно намирането на дългосрочно разрешение в началото на следващата година.

„От моя гледна точка предстои потенциална катастрофа или е налице потенциална възможност“, каза Коут. „Ако паднем във фискалната пропаст, може да последва рецесия, която според мен ще се окаже по-тежка, отколкото се прогнозира днес“, добави той.

През тази година дефицитът във федералния бюджет на САЩ ще надхвърли 1 трлн. долара за четвърта поредна година, увеличавайки националния дълг до над 16 трлн. долара. Макар че в момента САЩ заемат средства от пазарите при изключително ниски лихви, инвеститорите се притесняват, че това положение би могло да се промени.

Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Хахаха,най-накрая и в САЩ се усетиха че трупането на дефицити и облагането на Света с инфлация не работи.Меркел и Севрна Европа, въпреки саботажните действия на САЩ и Великобритания устискаха и прокараха единствено правилната политика за ограничаване на дефицита и намаляването на дълга до управляеми размери.Очаквам Китай и Русия да изпаднат в колапс, когато САЩ започне бюджетни съкращения. Това ще даде тон на всички правителства в Света за дисциплина. Някой ще плати сметката,н о няма да са САЩ, Северна Европа и надявам се България и другите дисциплинирани държави.Франция, Италия, Гърция, Испания и всички останали, които си мислят че няма да си платят дълговете ще го отнесат, като се разделят със значително национално богатство.Със строга финансова дисциплина България ще успее да излезе печеливша от тази Световна каша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още