IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Фелдстейн: Икономиката на САЩ е в дълбока яма, едва пълзи

Ключът за задвижването й е във финансовата перспектива в краткосрочен и дългосрочен план, смята бившият икономически съветник

11:09 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Мартин Фелдстейн: Икономиката на САЩ е в дълбока яма, едва пълзи

Американската икономика се представя „ужасно“ и може да не постигне ръст от 2% през настоящата година, заяви Мартин Фелдстейн, бивш председател на Съвета на икономическите консултанти при президента на САЩ Роналд Рейгън, цитиран от CNBC.

“Намираме се в дълбока яма, едва пълзим напред“, каза Фелдстейн, който е съветник и на кампанията на настоящия кандидат за президент от Републиканската партия Мит Ромни.

Той вече бе заявил, че за САЩ ще бъде истински късмет, ако постигне реален икономически ръст от 2% през настоящата година. „Ще бъдем истински късметлии, ако това се случи“, повтори експертът днес. „Доста по-вероятно е да имаме доста под 2% ръст, а се нуждаем от няколко години с ръст от 4%, ако искаме някога да се върнем към нещо близко до пълната заетост“, добави той.

Изкупуването на държавни облигации от Федералния резерв на САЩ няма да бъде ефективно за възстановяването на икономиката или за стимулиране на заетостта, смята Фелдстейн.

„Посланието, което получихме от Джаксън Хол, бе, че Бернанке, подобно на своите колеги, ще предприеме допълнителни действия и вероятно те наистина ще го направят, но това няма да има голямо влияние върху икономиката като цяло“, коментира той.

Уолстрийт също изразява значителен скептицизъм, че действията на Фед ще допринесат съществено за понижаване на безработицата, припомнят от CNBC резултатите от последното си проучване.

Ключът за задвижването на икономиката е финансовата перспектива както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, убеден е Фелдстейн. “Ако хората мислят, че данъците ще бъдат повишени, те ще задържат разходите си, а бизнесът ще отложи наемането на служители и инвестициите“, обясни той.

Дали Конгресът ще успее да предотврати „финансовата пропаст“, очертаваща се поради изтичането на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши и съкращаването на разходите от началото на следващата година, ще зависи от изборите, преценява Фелдстейн. По думите му обаче крайният резултат би могъл да бъде и допълнително затъване на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още