IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Фелдстейн: За Гърция няма връщане назад

Излизането на страната от еврозоната ще бъде болезнено в краткосрочен план, но ще е най-доброто решение в дългосрочен, смята професорът от Харвард

13:41 | 08.06.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мартин Фелдстийн. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мартин Фелдстийн. Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката криза толкова се задълбочи, че е по-добре страната да напусне еврозоната, заяви професорът в Харвард Мартин Фелдстейн, цитиран от CNBC.

„Мисля, че за Гърция вече няма връщане назад. Най-добрият изход за нея е напускане на еврозоната, девалвиране на новата валута и тогава страната ще може да се върне към ръст“, каза Фелдстейн, който е и почетен президент на американското Национално бюро за икономически изследвания и бе главен икономически съветник на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън.

„Да бъде оставена Гърция да напусне - това ще бъде болезнено в краткосрочен план, но ще бъде по-добре и за Гърция, и за Европа в дългосрочен план“, подчертава той.

Погрешен ли е бил целият проект за създаването на еврото? „Беше грешка по начина, по който бе изграден в началото“, смята професорът.

„Истинският въпрос е какво правят те с отделните страни. Първото, което трябва да се признае, е че държавите се различават в голяма степен ... така че няма общ начин да им се помогне“, добави той.

Фелдстейнсъщо така не очаква страните да заработят за по-висока степен на финансова интеграция. Вместо това той смята, че ще има временно решение за испанските банки, с което да бъде подкрепена системата. Професорът обаче предупреди, че подобен подход не разрешава основните проблеми на Испания.

„Големият проблем за Испания в дългосрочен план не са банките. Това са отделните автономни области“, изтъкна Фелдстейн. „Те са финансово независими, което им позволява да залагат големи бюджетни дефицити, а това трябва да бъде контролирано“, обоснова се той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 11 години
Инвестора Благодаря че ни отърва от Митев.Вече се бях уплашил че като си отворя хладилника и ще се покаже непригодното финансово управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Че за гърците това си е национален спорт и дори Европейското първенство по футбол няма да им попречи. Дори може да ги стимулира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
След снощната новина за стачки на членовете на избирателните секции.. Всичко е ясно. В гърция ще има катаклизъм. Как може да стачкуваш когато няма правителство?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 31 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
======================Премахнат поради НЕПРИГОДНОСТ към стандартите за коментари в Investor.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още