IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен спад на новите работни места в САЩ

По-слабите от очакваното данни може да подтикнат Федералния резерв към стимулиращи мерки

16:47 | 07.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силен спад на новите работни места в САЩ

Растежът на заетостта в САЩ през август рязко се е забавил, което може да подтикне Федералния резерв към агресивни стимулиращи мерки в подкрепа на линеещата икономика, предава MarketWatch.

През миналия месец работните места извън селскостопанският сектор са се увеличили с 96 хил. – доста под очакваните 125 хил. и много по-малко от създадените през юли 141 хил. места.

Същевременно безработицата в страната се е понижила до 8,1% от 8,3% през юли. Безработицата, включваща обезкуражените лица (които не търсят работа), както и работещите на непълен работен ден, също е спаднала - от 15% на 14,7%.

Спадът в безработицата обаче не е непременно добра новина, тъй като отразява излизането на 368 хил. души от трудовата сила. Безработните са намалели през август с 250 хил. до 12,5 млн., но е намалял броят и на заетите – със 119 хил. до 142,1 млн.

Министерството на труда е ревизирало надолу данните за заетостта през юни и юли с общо 41 хил., като новосъздадените работни места през юни са били 45 хил., а през юли – 141 хил.

Делът на икономически активните хора (заети или търсещи работа) се е понижил с 0,2 процентни пункта до 63,5%. Данните за заетостта и безработицата са сезонно изгладени.

Данните за заетостта могат да имат значително влияние върху заседанието на Федералния резерв за лихвите през следващата седмица.

По време на срещата на централните банки в Джаксън Хоул, Уайоминг миналата седмица, председателят Бернанке окачестви стагнацията на трудовия пазар като „сериозно безпокойство“ за Фед.

Данните от днес показаха още, че средното почасово заплащане е останало без промяна през август, а се е покачило с 1,7% на годишна база. В 50,2% от икономическите отрасли пък е имало нетен приток на работна ръка, спрямо в 54,3% през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Безработните са намалели през август с 250 хил. до 12,5 млн., но е намалял броят и на заетите със 119 хил. до 142,1 млн.кат се намалят безработните се увеличават работещите...да ама не -даже и те намаляли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още