IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в САЩ стигна тримесечен връх

Мнозинството американци обаче очакват влошаване на ситуацията и не разчитат на увеличение на заплатата през следващата година

18:16 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителското доверие в САЩ стигна тримесечен връх

Потребителското доверие в САЩ се е повишило до тримесечен връх през август. В основата на подобрените нагласи са увеличените възможности на потребителите да посрещат дълговете си, пише Ройтерс.

По-добрите настроения сред потребителите се дължат на разпродажбите и ниските лихвени проценти, показва проучването. С най-голяма заслуга за повишаването на потребителското доверие обаче е оптимизмът сред хората, че могат успешно да намалят задлъжнялостта си.

Индексът на потребителското доверие се е повишил до 74,3 пункта, което е най-високата му стойност от май насам. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за подобрение на показателя до 73,6 пункта след отчетените през юли 72,3 пункта.

Оценката на текущите условия също се повишава – от 82,7 пункта през юли, до 88,7 пункта през август. Това е и най-високото ниво от януари 2008 година досега.

В същото време обаче нагласите за бъдещето се влошават. Индексът, който ги измерва, се е понижил от 65,6 до 65,1 пункта, което е най-ниската стойност от декември 2011 година насам.

Половината от анкетираните са заявили, че финансовото им положение се е влошило в сравнение с преди пед години, а мнозинството не очакват увеличение на заплатата през следващите 12 месеца.

Очакванията за инфлацията са се повишили и вече са за поскъпване на живота с 3,6 на сто. През юли инфлационните очаквания сочеха 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още