IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският бюджетен дефицит се понижи до 1,09 трлн. долара

През септември Вашингтон отчита месечен излишък от 75 млрд. долара в сравнение с дефицита от 62,7 млрд. долара за същия период на миналата година

22:55 | 12.10.12 г. 5
<p>
	Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс

Бюджетният дефицит на САЩ за 12-те месеца до края на септември е бил четвъртият по големина от края на Втората световна война, съобщава Bloomberg.

Дефицитът за фискалната 2012 г. се е понижил до 1.09 трлн. долара от достигнатите през 2011 г. 1,3 трлн. долара, разкриват данни на щатското финансово министерство, публикувани днес.

През 2009 г. бюджетният дефицит на страната достигна рекордните 1,42 трлн. долара.

През септември Вашингтон отчита месечен излишък от 75 млрд. долара в сравнение с дефицита от 62,7 млрд. долара за същия период на миналата година.

САЩ са изправени пред така наречената фискална пропаст в случай, че американският конгрес не постигне компромис до 31 декември.

От друга страна най-новите данни за щатската икономика са сравнително оптимистични и говорят за началото на едно по-устойчиво възстановяване. През последния месец безработицата в страната се е понижила до най-ниското си ниво от януари 2009 г.

„Данъчните облекчения от ерата на Буш ще останат в центъра на политическата битка. Аз лично смятам, че сделка няма да бъде постигната до началото на новата година“, казва Стивън Стенли, главен икономист на Pierpont Securities LLC в Стамфорд, Кънектикът.

Излишъкът през септември съвпадна с прогнозирания от икономисти участвали в проучване на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
ABBA
преди 11 години
"САЩ са изправени пред така наречената фискална пропаст в случай, че американският конгрес не постигне компромис до 31 декември." - въпреки факта, автора на статията предпочита розовите очила. Така падането в пропастта е по-приятно някак си. Да ве, аман от т-пи статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
sel4o
преди 11 години
"САЩ са изправени пред така наречената фискална пропаст" - това вмъкнато между редовете на статията не е ли по-подходящо за заглавие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
sel4o
преди 11 години
Страхотно! А как ще изглежда ако бе написано "Щатският бюджетен дефицит се увеличи с нови 1,09 трлн. долара"??? Нещо като икономист-песимист и икономист-оптимист. Аман от *** статии и заглавия..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още