IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco: Въпрос на време е кредитният рейтинг на САЩ да бъде понижен

При Барак Обама президент и още по-републикански Конгрес след изборите, фискалната пропаст трудно ще бъде избегната

13:49 | 18.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pimco: Въпрос на време е кредитният рейтинг на САЩ да бъде понижен

Фискалният театър, който се разиграва във Вашингтон, ще коства кредитния рейтинг на страната, се казва в изявление на Pacific Investment Management Co. - най-големият мениджър на облигационни фондове в света, съобщава Bloomberg.

„Кредитният рейтинг на САЩ ще бъде понижен – това е просто въпрос на време“, казва Скот Матер, инвестиционен директор на компанията. „Зависи как ще изглеждат нещата в края на годината“.

Бюджетната администрация към щатският конгрес предупреди, че американската икономика ще изпадне в рецесия, ако възлизащите на 600 млрд. долара бюджетни съкращения и данъчни повишения се окажат факт в началото на 2013 г.

Финансовите пазари следят дали Белият дом и Конгресът ще постигнат споразумение, за да избегнат така наречената фискална пропаст в началото на следващата година, коментира Матер.

„Според базовия ни сценарий, при който Барак Обама остава президент, а Конгресът се окаже още по-републикански, съществува голяма вероятност споразумението да не се материализира в нормален вид и да станем свидетели на пазарни сътресения“, допълва той.

Политиците вероятно ще се съгласят на бюджетни съкращения, които ще отнемат от растежа през 2013 г. около 1,5 процентни пункта, допълва Матер. Според най-лошия сценарий забавянето може да достигне 4,5 процентни пункта.

„Почти всички страни с проблемна дългова динамика ще изгубят рейтингите си. Единствено може да се спекулира за темпа, с който ще се случи това“, коментира Матер.

Pimco прогнозира, че за 12-те месеца до края на септември 2013 г. глобалният икономически растеж ще се забави до 1,75% поради рецесията в еврозоната и сравнително анемичния растеж на китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Ех как си мечтая за "сравнително анемичен растеж" от 7,8%, при инфлация по-малко от 2% и в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още