IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама взе втори мандат в Белия дом*

Определящ за надпреварата се оказа щатът Охайо, където кандидат-президентът на демократите спечели с малка преднина пред Ромни

06:16 | 07.11.12 г. 7
<p>
	Барак Обама измъкна победа в традиционно републиканския щат Мичиган заради спасителния план за автомобилната индустрия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама измъкна победа в традиционно републиканския щат Мичиган заради спасителния план за автомобилната индустрия. Снимка: Ройтерс

Сегашният президент на САЩ Барак Обама спечели изборите и взе втори мандат в Белия дом, предаде ВВС.

Обама си е осигурил необходимите за победата 270 гласа на Избирателната колегия. Дотук той е събрал 281 гласа срещу 206 за кандидат-президента на републиканците Мит Ромни.

Все още обаче не са ясни изборните резултати в няколко щата и не е точно определена преднината на Обама пред Ромни.

Обама победи Ромни в североизточните щати, през които преди дни мина ураганът Санди, както и в щатите Уисконсин, Минесота, Илиноис и Мичиган – традиционно републикански щат, който обаче остана доволен от спасителния план на Обама за автомобилната индустрия.

Определящ за надпреварата се оказа щатът Охайо, където кандидат-президентът на демократите спечели с малка преднина пред Ромни.

Републиканският кандидат спечели вота в щатите Тексас, Луизиана, Уайоминг, Канзас, Индиана, Северна Каролина и други.

Американците решават какъв курс да поеме страната в следващите 4 години по отношение на публичните разходи, данъците, здравеопазването и външната политика, пише Ройтерс.

По време на изборите Барак Обама реши да остане в родния си град Чикаго. Мит Ромни избра да чака резултатите в Бостън, където каза пред журналисти, че е подготвил само една реч – тази за победата.

Битката между двамата се концентрира върху изоставащата икономика и високата безработица, но в един момент се превърна в лична.

Изборният ден премина сравнително гладко. Жалбите за евентуални нарушения бяха рядко явление, а претенциите са такива, че не застрашават и не поставят под съмнение легитимността на резултатите.

Прогнозите сочат също така, че демократите ще запазят контрола върху Сената, а републиканците пак ще са мнозинство в Камарата на представителите. Демократите успяха да измъкнат от републиканците 1 място в Сената в щата Индиана, който от десетилетия е център на републиканската партия, а републиканците запазиха влиянието си в щатите Тексас и Мисисипи.

* Актуализирано към 7 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Има ли значение как ще се казва капитанът на потъващият кораб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Значи Обама ще бъде президентът, който ще остане в историята с това, че по негово време САЩ ще изгубят ролята си на световен лидер. Да му е честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Лично според мен всичко беше театър и то доста плосък, който си е мислел че Ромни е можел да спечели е бил доста заблуден, не че и да беше спечелил нещо щеше да се промени де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
То така или иначе харченето щеше да продължи. В САЩ ще харчат докато някой вярва на долара и докато света зависи от петрола, в деня в който едно от двете неща не е валидно САЩ ще са в историята като най-големия банкрут който някога се е случвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
promanbg
преди 11 години
Симо, болезнено точен си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Харченето на поразия продължава или да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
simo.smo
преди 11 години
"...Обама победи Ромни в североизточните щати, през които преди дни мина ураганът Санди, както и в щатите Уисконсин, Минесота, Илиноис и Мичиган традиционно републикански щат, който обаче остана доволен от спасителния план на Обама за автомобилната индустрия...."Друго си е да подкупиш народа с неговите собствени пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още