IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джейми Даймън: Решаването на краткосрочните проблеми може да доведе до бум в САЩ

В Европа има воля, но е трудно да се открие решение, в САЩ имаме решение, но ни липсва воля, смята главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase

13:31 | 10.11.12 г. 3
Джейми Даймън: Решаването на краткосрочните проблеми може да доведе до бум в САЩ

Преодоляването на „фискалната пропаст“ и разрешаването на краткосрочните фискални проблеми на САЩ може да доведат до икономически бум, смята главният изпълнителен директор на американската банка JPMorgan Chase Джейми Даймън, цитиран от CNBC.

“Фундаментите на бизнеса са достатъчно силни, жилищният сектор изглежда осъществява обрат в положителна посока, а потребителите продължават да харчат“, заяви Даймън. „Ако преодолеем краткосрочната „финансова пропаст“ и дълго натрупваните фискални проблеми, икономиката може да стигне до бум“, добави той.

Всеки семафор на пазара на жилища свети в зелено, като секторът може да се превърне в силен двигател на икономиката и да създаде много нови работни места, посочи мениджърът.

По думите му САЩ са най-големият икономически двигател, който е бил създаван някога. „Той нараства бавно и очаква да бъде запален“, твърди той. Даймън е убеден, че ако правителството и бизнесът си сътрудничат, има много по-голям шанс този двигател да бъде стартиран.

Някои оценки предполагат, че американската икономика ще се свие с между 3% и 4%, ако политиците не намерят начин за избягване на едновременното автоматично влизане в сила на федерални бюджетни съкращения и отмяна на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши в началото на следващата година, познато като "фискална пропаст".

Според Даймън обаче ефектът може да се прояви още преди края на тази година и да бъде много по-силен. „Затова е важно проблемът да бъде преодолян колкото се може по-бързо“, подчерта той.

По отношение на решението за дългосрочните фискални проблеми на страната мениджърът отбеляза, че бизнес лидерите искат силно решение и не са непреклонни „за всички въпроси около данъците и разходите“.

Според него Европа, която се бори със своята дългова криза, трябва да постигне подобрение по отношение на националните дългове, да пресече евентуални фалити на банки в Испания и Италия и да пренапише правилата за управление на финансовата дейност.

„В Европа има воля, но е трудно да се открие решение“, смята той. „В САЩ имаме решение – нещо от типа на предложенията Симпсън-Баулс – но ни липсва воля“, подчерта Даймън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Супербанкерите в САЩ имат нещо предвид като говорят по толкова успокоителен начин . Нещо подобно говореха и в Европа , но все по-малко са тези които се хващат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Верно е Макс направо го разбива тоя, и те такива като него "разбирачи" докараха света до хипер консумация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
Хаха... абе аз се чудих защо Макс Кайзер постоянно се подиграва с тоя образ, а той бил явно царския шут... Трилиони дълг и чисто консуматорска икономика били краткосрочни проблеми... Да, всъщност са, и наистина малко остава да се решат... с тотална катасторофа на САЩ и долара... И ще има "бум" в САЩ :))) Голям шегаджия наистина :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още