IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на JPMorgan от търговия с деривати може да достигне 9 млрд. долара

Бързото освобождаване от позициите, довели до загубите, продължава да ги увеличава

13:02 | 28.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън дава показания за загубите пред Комисията за банките, жилищата и градските въпроси в Конгреса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън дава показания за загубите пред Комисията за банките, жилищата и градските въпроси в Конгреса. Снимка: Ройтерс

Загубите на американския банков гигант JPMorgan Chase от търговията с деривативни инструменти може да достигне 9 млрд. долара, което е доста над първоначалните оценки, сочат източници на американския вестник New York Times, запознати със ситуацията.

Когато главният изпълнителен директор на банката Джейми Даймън обяви през май, че банката вече е загубила 2 млрд. долара, той оценяваше евентуалните загуби за следващите няколко тримесечия на почти същата сума.

Тя обаче нарасна през последните няколко седмици, докато кредитната институция се опитваше да се освободи от позициите, довели до загубите, сочат интервюта с настоящи и бивши трейдъри и мениджъри в банката, пожелали да останат анонимни заради провежданото разследване в нея.

Това освобождаване от позициите бе реализирано по-бързо от очакванията. По-рано от JPMorgan твърдяха, че се надяват да изчистят позициите до началото на следващата година, но в момента вече са ликвидирали над половината от тях и може да приключат процеса далеч преди края на годината.

Това са и най-волатилните активи на кредитната институция, но бързото освобождаване от тях според нейни вътрешни модели води до прогнози за загуби до 9 млрд. долара.

През април служители на банката са изготвили доклад за вътрешно ползване, който показва, че загубите при най-неблагоприятните условия могат да достигнат между 8 млрд. и 9 млрд. долара, твърди лице, прегледало доклада.

При положение, че най-волатилните позиции вече са продадени, и регулаторните органи не са сигурни колко сериозни може да се окажат загубите. Някои очакват пасивите да не надхвърля 6-7 млрд. долара.

JPMorgan планира да разкрие част от общите загуби на 13 юли, когато ще обяви резултатите си за второто тримесечие. Въпреки загубите, от банката твърдят, че за тримесечието ще има солидна печалба, което не е малко постижение, като се имат предвид нервните пазари и слабата икономика.

През първото тримесечие банката обяви печалба от 5,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още