IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабът на портфейла може да е смъртоносен в един свят на ниски лихви

Случилото се с JPMorgan показва колко трудно е получаването на сигурна възвращаемост без поемането на странни рискове, пише Financial Times

10:29 | 19.05.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Мащабът на портфейла може да е смъртоносен в един свят на ниски лихви

Представете си за момент, че седите върху 360 млрд. долара в брой. По някакъв начин трябва да ги скриете на невероятно сигурно място, но да си осигурите и известна възвращаемост.

Е, къде ще ги вложите? В държавни облигации, носещи отрицателна реална възвращаемост и ставащи все по-рискови всеки ден? В облигации на страни от еврозоната или в корпоративен кредит? А в състояние ли сте да откриете някакво друго място, без да се изложите на нов риск?

Това е въпрос, насочен право към същността на историята, развиваща се в JPMorgan Chase през последните дни, пише в коментар за британския вестник Financial Times Джилиън Тет.

След като разкритията за странното поведение на главната инвестиционна служба на банката излязоха наяве, някои разкази накараха конкурентите на банката да премигват.

Например изглежда странно, че на главния изпълнителен директор Джейми Даймън е било разрешено да управлява главната инвестиционна служба отделно от инвестиционната банка, отговорна пред него, и че тази служба е използвала други модели за измерване на риска, различни от тези на инвестиционната банка.

Странно е също, че Даймън декларира с такава убеденост миналия месец, че търгуваните позиции на инвестиционната служба нямат отношение към проблема, а през миналата седмица толкова радикално смени тона. Ако не друго, това повдига големите въпроси за счетоводството на банките.

Но докато тези истории повдигнаха вежди, има един аспект, който не изненада конкурентите, предизвиквайки само досадни въздишки: инвестиционната дилема, в която се озова JPMorgan през последните години.

В значителна степен изглежда една от основните причини главната инвестиционна служба да бъде ангажирана в непосредствена търговия с деривативни инструменти е, че общата обстановка е направила толкова трудно получаването на сигурна възвръщаемост за всяка фирма без поемането на странни рискове. А да се направи това чрез хеджиране е станало двойно по-трудно при положение, че сте динозавър с 360 млрд. кеш.

Част от проблема е в обстановката на свръхниски лихвени проценти. През тази седмица доходността по 10-годишните американски държавни облигации отново се понижи, след като проблемите в еврозоната отново набраха скорост.

Но инвеститорите продължават да се трупат за покупки – например през тази седмица бразилски мениджъри на активи ми заявиха, че се чувстват принудени да купуват американски държавни облигации за „сигурност“, дори при негативна реална лихва, посочва Тет. Още повече, че собствената им икономика има нужда от инвестиции в дългосрочна инфраструктура, които могат да осигурят доста по-висока възвращаемост.

На среща на финансисти от големи компании наскоро тези ридания се повториха: американските корпорации в момента са бъкани с кеш (над 2 трилиона долара по последни изчисления), но разбират, че е по трудно от всякога да открият къде да инвестират свободните средства.

Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Подкрепям тезата ти с една мъничка забележка. Повечето от примитивните животни са напълно способни на самоконтрол. Никое от тях не яде докато се пръсне, не си прави жилище, в което могат да живеят 10 000 души и не трупа запаси, като че ли ще живее 1 000 000 години. В това отношение хората сме абсолютен уникат в природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Много добро предложение, но не са такива хората, не са. Надали ще го приемат като "смислена инвестиция". По-скоро ще се задавят с милиардите си, може и да се удавят с тях, но да направят нещо добро? Просто не ми се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Е така де! Те баш това си е световния проблем - прекалено много пари в хора, на които нито им трябват, нито знаят какво да правят с тях.А това, че "световните финансови пазари са толкова изкривени от тези свръхниски лихвени проценти" мисля е точно обратното - в свят и икономика, които са базирани на кредити, ниските лихвени проценти са неизбежна необходимост и крайна точка от развитието на кредитната система като такава. Модела е вече отигран и може да се наблюдава в Япония. Все пак, има си чисто математически предел до който може да се задлъжнява срещу лихва. А следващата стъпка (ако не се смени парадигмата) явно ще са безлихвени кредити и там вече ще може да се задлъжнява безгранично. ...Хе-хе, хората се оказваме примитивни животни неспособни на самоконтрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Прав си! Светът е суперизкривен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Инвестирайте ги в по-добър живот на бедните хора да ви се невиди. Да се задавите с милиардите си дано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още