IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan обяви 2 млрд. долара изненадваща загуба от деривати

Финансовата институция е имала портфейл, който да я предпазва от лошите условия на пазара, но това не й е помогнало да се предпази от загуба

09:35 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
JPMorgan обяви 2 млрд. долара изненадваща загуба от деривати

Американската банка JPMorgan е претърпяла „значителна“ загуба от инвестиции в деривативни инструменти. Това са признали ръководителите на финансовата институция в изненадващо проведен конферентен разговор с инвеститори, пише Ройтерс.

Загубата от 2 млрд. долара, записана при портфейла от синтетични финансови инструменти и била частично компенсирана от 1 млрд. долара положителен резултат от търговия с акции. След новината акциите на JPMorgan поевтиняха с 6 на сто.

Целта на синтетичния портфейл е била да предпази банката от влошения кредитен пазар. Управлението му обаче е било слабо, което е причинило загубата.

На въпрос дали и други банки може да са пострадали от подобни операции, Даймън е отговорил, че „само защото ние сме постъпили глупаво не означава, че и другите са направили така“.

Пред инвеститорите изпълнителният директор на банката Джейми Даймън признава, че търговската стратегия е била „необмислена, недогледана и лошо осъществена“. Като резултат от въпросните сделки инвестиционното поделение на финансовата институция може да запише 800 млн. долара загуба след данъци през настоящото тримесечие.

Досегашната прогноза беше за минимална печалба или загуба до 200 млн. долара.

„Имаме здрав баланс, който да ни помага да се справяме с изненадите“, успокоява Даймън, но признава, че подобни грешки „не са начинът, по който искаме да водим нашия бизнес“.

Малко вероятно е загубите да се отразят на резултатите на банката от стрес тестовете или да засегне разчетите за възвращаемост на капитала, заявява още изпълнителният директор на JPMorgan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още