IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабът на портфейла може да е смъртоносен в един свят на ниски лихви

Случилото се с JPMorgan показва колко трудно е получаването на сигурна възвращаемост без поемането на странни рискове, пише Financial Times

10:29 | 19.05.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Мащабът на портфейла може да е смъртоносен в един свят на ниски лихви

Но ако това е главоболие за финансистите на компании, то е двойно по-проблематично за банките – не на последно място защото средствата на компаниите се изливат в JPMorgan, след като биват изтеглени от банките от еврозоната.

И тъй като средствата под контрола на главната инвестиционна служба нарастват, става по-трудно да се „хеджира“ портфолио по какъвто и да било смислен начин, не на последно място защото изопачената по специфичен начин природа на финансовата система днес също повишава нивата на корелация между различните класове активи.

Например един от проблемите, който изглежда е допринесъл за загубите на JPMorgan, е фактът, че те са се превърнали в доминиращ играч в ъгълче на света на кредитните деривативни инструменти, свързано с т. нар. индекс CDX.NA.IG.9, предизвиквайки хедж фондовете да стрелят от упор.

Но докато положението при IG.9 изглежда е било изключително (и зле управлявано), то може и да не е било рядкост. Напротив, след като дейността на главната инвестиционна служба е била прехвърлена на структурирания пазар на кредити и други зони в търсене на доходност, тя е загубила доминиращата си роля на много пазари.

Както например съобщават моите колеги Сам Джоунс и Трейси Елоуей, през последните години главната инвестиционна служба отговаря за около една четвърт от структурирания британски пазар на ипотеки, пише Джилиън Тет. Това надмощие я прави потенциално уязвима за друг тип натиск, особено след като е трудно да хеджира смислено рисковете си.

Всичко това налива масло в огъня на дебата сред американските регулаторни органи дали на банките трябва да се разрешава да хеджират рисковете си по-скоро въз основа на портфолио в рамките на една банка или по „взаимосвързан“ начин (т. е. в рамките на класове активи). То подчертава и факта как светът на свръхниските лихвени проценти подхранва по-големи системни дисбаланси.

Според Джилиън Тет обаче може би най-актуалният въпрос е дали банките като JPMorgan в момента са просто „прекалено големи“ за тяхно собствено щастие.

Защото извън моралния риск, представляван от необичайно големите банки, и огромните главоболия за мениджърите, нарасналият размер на компании като JPMorgan довежда до прекалено голяма концентрация на системата, и то по опасен начин. С други думи, ключовият момент за разбиране е, че това, което се е случило при IG.9 в условията на концентрация, е просто заместител на по-голям структурен модел.

Обикновено това няма значение – в крайна сметка тази главна инвестиционна служба е спечелила милиарди долари през предишните години, когато стратегията е вървяла добре.

Но проблемът е, че подобна концентрация може понякога да бъде смъртоносна. Размерът понякога може да се окаже жертва на собствения си успех. Още повече, когато световните финансови пазари са толкова изкривени от тези свръхниски лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Подкрепям тезата ти с една мъничка забележка. Повечето от примитивните животни са напълно способни на самоконтрол. Никое от тях не яде докато се пръсне, не си прави жилище, в което могат да живеят 10 000 души и не трупа запаси, като че ли ще живее 1 000 000 години. В това отношение хората сме абсолютен уникат в природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Много добро предложение, но не са такива хората, не са. Надали ще го приемат като "смислена инвестиция". По-скоро ще се задавят с милиардите си, може и да се удавят с тях, но да направят нещо добро? Просто не ми се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Е така де! Те баш това си е световния проблем - прекалено много пари в хора, на които нито им трябват, нито знаят какво да правят с тях.А това, че "световните финансови пазари са толкова изкривени от тези свръхниски лихвени проценти" мисля е точно обратното - в свят и икономика, които са базирани на кредити, ниските лихвени проценти са неизбежна необходимост и крайна точка от развитието на кредитната система като такава. Модела е вече отигран и може да се наблюдава в Япония. Все пак, има си чисто математически предел до който може да се задлъжнява срещу лихва. А следващата стъпка (ако не се смени парадигмата) явно ще са безлихвени кредити и там вече ще може да се задлъжнява безгранично. ...Хе-хе, хората се оказваме примитивни животни неспособни на самоконтрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Прав си! Светът е суперизкривен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Инвестирайте ги в по-добър живот на бедните хора да ви се невиди. Да се задавите с милиардите си дано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още