IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски акционери подават иск срещу JP Morgan

Ищците обвиняват банката, че е поела прекомерен риск и причинила загуба от 2 млрд. долара

21:19 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тежки дни се задават пред JP Morgan.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тежки дни се задават пред JP Morgan. Снимка: Ройтерс

Загубата от инвестиционни операции в размер на 2 млрд. долара на американската голяма банка JPMorgan вече има и юридически последици. В сряда двама акционери са подали съдебен иск срещу финансовата институция в районен съд в Манхатън, предава Ройтерс. Те обвиняват банката и изпълнителния ѝ директор Джейми Даймън, че са поели твърде висок риск.

Освен това те обвиняват отговорните лица в нарушение на фидуциарното задължение, загуба на корпоративни активи и неоснователното забогатяване. Освен това директорът на ФБР Робърт Мълър потвърди, че агенцията е започнала предварително разследване срещу най-голямата банка в САЩ, която миналата седмица обяви колосални загуби от близо 2 млрд. долара.

Банката уточни, че загубата ѝ се дължи на неправилни инвестиции. В понеделник директорът на отговарящото за сделките подразделение Ина Дрю подаде оставка.

Кредитният рейтинг на банката бе понижен с една степен от Fitch Ratings, а Standard & Poor’s обяви, че може да направи същото. Дългосрочният рейтинг на банката е бил намален от АА- на А+, а краткосрочният – от F1+ на F1, се казва в изявлението на Fitch, публикувано след петъчната сесия на Wall Street. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още