IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan поема повече рискове от конкурентите си

Изглежда, че JPMorgan е инвестирала излишната си ликвидност, за да генерира печалби. Това не е нещо, което правим и за нас е учудващо, коментира банкер

21:31 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

JPMorgan Chase, която все още не може да се съвземе от обявените преди седмици 2 млрд. долара загуби, е имала значително по-агресивен подход при инвестирането на фондовете си от своите конкуренти, съобщава Financial Times, позовавайки се на доклад на регулаторните органи в САЩ.

Конкурентни банки се дистанцират от JPMorgan, която инвестира по-малко в щатски ДЦК, отколкото която и да е друга американска банка.

Изпълнителният директор на  Bank of America Брайън Монихан и шефът на отдела за управление на рисковете на Wells Fargo Майкъл Лоухлин заявиха по-рано тази седмица, че техните банки не използват макро стратегии за хеджиране подобни на на тази, за която се предполага, че е причинила загубите в JPMorgan.

Други банкери поставят под въпрос подхода на JPMorgan към депозитите на клиентите.

„Изглежда, че JPMorgan е инвестирала излишната си ликвидност, за да генерира печалби“, казва банкер от конкурентна институция. „Това не е нещо, което правим и за нас е учудващо“.

Големите банки често инвестират част от депозитите на клиентите си, които не могат да отпуснат като кредити, за да подкрепят приходите си. По-голямата част от тази „излишна“ ликвидност обаче се влага в депозити в централните банки или се инвестира в гарантирани от правителството облигации, за да се избегнат загуби.

Barclays и BofA инвестират 95% от излишната си ликвидност по гореописания начин.

JPMorgan не посочва, как точно инвестират ликвидните си резерви, възлизащи на 432 млрд. долара в края на първото тримесечие. Данни за компанията, събрани от разследващите органи обаче показват, че този процент е доста по-нисък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още