IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Направихме услуга на Фед като купихме Bear Stearns

Покрай сделката за Bear Stearns изгубихме между 5 и 10 млрд. долара, коментира изпълнителният директор на банката Джейми Даймън

22:32 | 10.10.12 г. 1
<p>
	Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън заяви, че неговата компания е загубила до 10 млрд. долара като резултат от това, че се е съгласил да удовлетвори молбата на Вашингтон да купи изправената пред фалит Bear Stearns в началото на финансовата криза, съобщава CNBC.

„Някой заяви, че Фед ни е направил услуга като ни е позволил да се включим в сделката. Това не е така. Ние им направихме услуга“, изтъква Даймън .

„Ще кажа, че покрай сделката за Bear Stearns изгубихме между 5 и 10 млрд. долара. Смятам, че това не беше честно“, допълва той.

Миналата седмица срещу JP Morgan беше заведено ново дело от прокуратурата в Ню Йорк по обвинение, че  Bear Stearns е мамила инвеститори да купуват деривати, обезпечени с ипотечни облигации.

„Дали бих купил  Bear Stearns, ако знаех всичко, което знам днес? Съмнявам се.“, казва Даймън.

Даймън също така коментира, че е трябвало да хване трейдъра, придобил известност като „Лондонския кит“, след като причини на банката загуби за 5,8 млрд. долара.

„Направихме глупава грешка“, казва Даймън. „Трябваше да я предотвратя, но не успях“, допълва той. За момента загубите на JPMorgan от този случай се оценяват на 5,8 млрд. долара.

Загубите са следствие от огромните позиции в кредитни деривати на „Лондонския кит“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още