fallback

Падането във фискалната пропаст няма да значи нищо за пазара

Инвеститорите не показват сигнали за паника, обяснява техническият анализатор Дарил Гупи

12:05 | 06.12.12 г. 6

Все по-увеличаващата се вероятност САЩ „да паднат“ във фискалната пропаст държи пазарите в напрежение. Според техническия анализатор Дарил Гупи обаче дори и това да се случи, фондовата борса бързо ще преодолее негативните ефекти, пише CNBC.

В момента широкият борсов индекс в САЩ S&P 500 не показва признаци на нестабилност, посочва Гупи. Борсовият измерител дори върви възходящо въпреки нарастващите опасения, че сделка за бюджета няма да бъде достигната.

„Фискалната пропаст ще бъде като скок с бънджи – преди това беше вълнуващо, сега е просто туристическа атракция. Пазарът ще я поеме“, смята Гупи.

Анализаторът посочва и друг сигнал за това, че инвеститорите не са в паника заради бюджетните проблеми на САЩ – така нареченият индекс на страха VIX се понижи с 3,86 на сто вчера до 16,46 пункта. Това е далеч под пиковите стойности от над 70 пункта, регистрирани по време на паниката през 2008 година.

„Поглеждаме към VIX и той ни казва, че пазарът не очаква никакви големи движения – нито нагоре,  нито надолу. Индексът "заспа" преди Коледа. Няма изгледи, че на този етап той ще се събуди“, обяснява Гупи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още