IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позициите на Белия дом и Конгреса за фискалната пропаст в САЩ се сближават

Днес се проведе трета среща за 8 дни между президента Барак Обама и председателя на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър

22:51 | 17.12.12 г.
Позициите на Белия дом и Конгреса за фискалната пропаст в САЩ се сближават

Президентът на САЩ Барак Обама и председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър се срещнаха за трети път в последните 8 дни, за да обсъдят т. нар. “фискална пропаст”, предаде CNN.

Медията припомня, че през почивните дни Бейнър би отбой и сам предложи да бъдат увеличени данъците на американците с доходи над 1 млн. долара годишно. Според спекулациите се водят разговори за връщането на най-високите данъчни ставки, прилагани пред 90-те години, за най-богатите американци, и намаляване на данъците на домакинствата под тази граница.

Източници, пожелали анонимност, съобщават също така, че председателят на Камарата на представителите се е съгласил и на автоматично вдигане на тавана на дълга.

Засега администрацията на Бейнър отказва коментар, като нито отрича, нито потвърждава информациите. Говорителят му Майкъл Стийл посочва само, че споразумение между Белия дом и Конгреса все още няма.

Според източници от редиците на демократите, пожелали анонимност, днес преговорите между Обама и Бейнър са се съсредоточили върху съкращаването на разходите по социалните програми на американското правителство.

Обсъжда се и съкращаването на разходите по федералните здравни програми – нещо, което Обама първоначално не приемаше, но явно е склонил на някои отстъпки, след като и републиканците дадоха крачка назад.

В лагера на демократите също се забелязва смекчаване на позициите. “Имаме нужда от голям компромис, демократите трябва да се правят компромис, но такъв, че да не се отрази пагубно на възрастните хора или на бедните”, коментира сенаторът от Делауеър Том Карпър, цитиран от Bloomberg.

Говорителят на Белия дом Джей Карни също отказва коментира конкретни предложения. Той обаче потвърди, че “Барак Обама е готов да направи тежък избор”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още