IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ пак си спечелиха време за решаването на дълговите проблеми

Вашингтон ще продължи необезпокоявано да заема средства от пазарите до средата на май, но при условие, че се се постигне бюджетно споразумение

21:07 | 23.01.13 г. 1
САЩ пак си спечелиха време за решаването на дълговите проблеми

Камарата на представителите в САЩ прие законопроекта, с който временно “обезвреди” заплахата от дълговия таван, съобщи CNN.

Текстовете позволяват на американското финансово министерство да продължи да заема пари до средата на май. Това обаче се обвързва с приемането на споразумение за бюджета, както и със заплатите на законодателите.

Законопроектът беше приет с 285 гласа “за” и 144 “против”, главно с подкрепата на републиканците в Камарата. Повечето демократи не го подкрепиха, като лидерът на демократическото малцинство Нанси Пелоси го определи като “шега” и “политически трик, който увековечава несигурността”.

Лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд потвърди, че по-късно текстовете ще бъдат гласувани и приети. Ако в крайна сметка те стигнат до бюрото на президента Барак Обама, той няма да се противопостави на решението на законодателите.

След изтичането на преходния период американското финансово министерство вероятно ще може отново да повиши тавана на дълга с извънредни мерки, за да предотврати неизпълнение на задълженията за период от 2 месеца. Законопроектът обаче павира пътя за дългосрочно повишаване на лимита за заемане на средства.

През последните 2 години републиканците поддържаха позиция против вдигането на тавана на дълга, освен ако увеличението му не е съчетано с намаляване на публичните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
"Спечелили" били време. Те напоследък освен да "печелят време" и да чакат проблемите сами да се решат май друго не правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още