IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Таванът на американския дълг е опасен механизъм за фискална дисциплина

Според Нуриел Рубини дори рейтингът на САЩ да бъде понижен заради липсата на споразумение за дълговия лимит, щатските ДЦК няма да поевтинеят

14:35 | 15.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Fitch: Таванът на американския дълг е опасен механизъм за фискална дисциплина

Международната рейтингова агенция Fitch предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение за тавана на дълга на САЩ, ще постави за преразглеждане кредитния рейтинг на страната и това ще има „до голяма степен неизвестни последствия“.

Липсата на надежден план за редуцирането на американския дълг в средносрочен план означава, че рейтингът на страната може да бъде понижен по-късно през годината.

В изявление, изпратено до медиите, от агенцията подчертават, че таванът на американския дълг е неефективен и потенциално опасен механизъм за налагане на фискална дисциплина. „Това не предотвратява разходни решения, които предизвикват прекомерни емисии на нов дълг“, посочват от Fitch.

„Първокласният кредитен рейтинг на САЩ е подкрепен от икономическата динамика и потенциала на страната, намаляването на рисковете за финансовия сектор, зачитането на върховенството на закона и правата на собственост, както и изключителната гъвкавост за финансиране. Всичко това обаче е заплашено заради достигането на дълговия таван“, допълват още от агенцията.

Известният с мрачните си прогнози икономист Нуриел Рубини обаче зае по-оптимистична позиция по въпроса за тавана на дълга на САЩ. В интервю за Ройтерс той подчерта, че страната има сериозен проблем с бюджета, растежа и безработицата, но не и с тавана на дълга, съобщи CNBC.

“Колкото и парадоксално да звучи, ако не бъде постигнато споразумение за тавана на дълга и рейтингът на страната отново бъде понижен, доходността по облигациите ще падне, а няма да тръгне нагоре, както се случва обикновено“, коментира Рубини.

„Ние имаме нисък растеж, имаме ниска инфлация под целта, а през 2015 г. вероятно ще осъществим трети кръг от вливане на ликвидност или даже четвърти. Всеки път, когато в глобален план има тенденция за избягване на риска, хората се обръщат към долара и американските държавни облигации“, коментира икономистът.

Президентът Барак Обама отхвърли каквито и да било преговори с републиканците, а наскоро отиващият си финансов министър Тимъти Гайтнър предупреди, че лимитът ще бъде достигнат към края на февруари или началото на март.

Икономисти пък се опасяват, че ако републиканци и демократи не се договорят за тавана на дълга, това би довело до понижаване на рейтинга на САЩ и рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Правилно, докато работи здраво печатарката на кого ли му пука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Fitch: Отново плашим гаргите, че ще намалим кредитния рейтинг на Саш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още