IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призовава републиканците към сделка за тавана на дълга

Блокада на споразумението би била „безотговорна и абсурдна“, предупреждава президентът

21:40 | 14.01.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обама: &bdquo;Това би било рана, която сами сме нанесли на икономиката&ldquo;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама: „Това би било рана, която сами сме нанесли на икономиката“. Снимка: Ройтерс

На последната си пресконференция от първия си президентски мандат американският президент Барак Обама заяви, че на САЩ предстои добра година, ако не се намесва политиката.

Обама призова републиканците в Конгреса към увеличаване на законоустановения срок за дълга. Една евентуална блокада ще бъде "безотговорно и абсурдно решение“ и може да причини сериозни вреди на икономиката, заяви в понеделник във Вашингтон Обама.

Кредитоспособността на Съединените щати не трябва да се използва като лост в бюджетния спор. "Пълната вяра и репутацията на Съединените американски щати не може да са предмет на преговори. Вие трябва по-добре бързо да вземете решение, защото времето изтича", добави той.

Обама призова републиканците да се опитат да намерят компромис. Неговото правителство вече се е съгласило на редица спестовни мерки. Сега е време да се закрият данъчни вратички, за да се набере балансиран пакет от мерки за намаляване на големия дефицит.

По думите му отказът на републиканците да вдигнат тавана на дълга може да доведе до дефолт на САЩ, което ще попречи на правителството да осигури средства за програмите за социално подпомагане и вероятно ще доведе страната до рецесия.

"Надявам се, че здравият разум ще надделее", допълни президентът. Евентуално спиране на дейността на правителството заради тавана на дълга ще навреди на икономиката, предупреди още той.

„Това би било рана, която сами сме нанесли на икономиката“, посочи Обама, добавяки, че вдигането на тавана на дълга не разрешава правенето на повече разходи, а просто позволява на страната да покрие разходи, които е натрупала.

Идеята да се отсече платинена монета на стойност един трилион долара, за да се отърве нацията от несигурното финансово положение, се отхвърля от правителството. Идеята се прокламира от седмици наред от медиите в САЩ и има видни поддръжници, включително Нобеловия лауреат Пол Кругман.

Но в крайна сметка правителството се отказва от нея. "Нито Министерството на финансите, нито Федералният резерв смятат, че Законът за производство на платинени монети може да бъде ползват, за да се заобиколи увеличаването на границата а дълга", цитира Wall Strert Journal говорителя за Министерството на финансите Антъни Колин. В свое изявление говорителят на Белия дом Джей Карни се съгласи с мнението му.

Таванът на дълга трябва да бъде вдигнат над сегашното равнище от 16,4 трилиона долара до средата на февруари, за да продължи финансирането на годишния дефицит от 1 трилион долара, съобщи бюджетната служба към Конгреса, цитирана от Ройтерс.

Републиканците в Конгреса заплашиха, че ще обвържат всяко вдигане на тавана на дълга с искания за орязване на разходите, след като по-рано този месец бяха принудени да направят отстъпки по въпроса за данъците при открит спор за мерките за икономии, известни като "фискалната скала".

Конгресът постигна споразумение за данъците при тези преговори, но отложи за март сериозното орязване на разходите, което според наблюдатели ще засегне тежко правителствените програми.

През лятото на 2011 г. спорът за повишаването на тавана на дълга доведе САЩ до ръба на неплатежоспособността. Демократи и републиканци най-накрая се съгласиха на компромис, но рейтинговата агенция Standard & Poor's отне на американските облигации най-добрата им кредитна оценка AAA.

Преизбраният президент Обама ще положи в неделя клетва за втория си мандат. В понеделник той ще повтори клетвата на церемония във Вашингтон под открито небе. Спорът с републиканците за фискалната консолидация е едно от най-големите предизвикателства за президента през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
20 трилиона е мисля една хубава гаранция за необратимост на процеса . Обама само се опитва да закръгли .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Айде започваме театро отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 11 години
ще е абсурдно да му постелат червено килимче. интересно е ако не се реши нищо, да ли ще има избори след 6 месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още