IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: САЩ не могат да си позволят повече опасни игри

Американският президент призова за по-бърза сделка за разходите и тавана на дълга

18:10 | 05.01.13 г. 22
<p>
	Обама изрази готовност да направи повече за намаляване на дефицита. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама изрази готовност да направи повече за намаляване на дефицита. Снимка: Ройтерс

САЩ не могат да си позволят още бюджетни спорове тази година и изобщо в бъдеще. Това заяви президентът на страната Барак Обама в редовното си седмично обръщение, цитиран от Ройтерс.

Обама посочи, че частичната сделка, която касае данъчното облагане в страната от тази година, е само една стъпка към изглаждането на бюджетните проблеми на Вашингтон.

“Ние трябва да направим повече, за да върнем отново американците на работа и да поставим тази страна на пътя към изплащането на дълга й. Нашата икономика не може да си позволи повече подобни спорове или самопроизведени кризи”, коментира американският президент.

“Обърканите сигнали на Конгреса направиха бизнеса и потребителите по-несигурни, тъй като през миналата година са били създадени нови 2 млн. работни места”, допълни той.

Припомняме, че навръх Нова година законодателите в САЩ приеха закон, с който вдигнаха данъците за най-богатите американци и запазиха данъчните облекчения от времето на Джордж Буш-младши за лицата и домакинствата с по-ниски доходи.

Това беше частична победа за Обама, който базира почти цялата си предизборна кампания на въпроса за данъчното облагане на средната класа и американците с най-ниски доходи.

Републиканците обаче посочиха, че са готови за новата фискална битка – увеличаването на тавана на дълга и свиването на публичните разходи. Членът на Камарата на представителите Дейв Камп коментира, че те ще се съгласят да повишат лимита на дълга на страната само срещу твърд ангажимент за икономии.

“След като смятаме да водим бъдещите дискусии по отговорен начин, трябва да намерим и подход за справянето с разточителните разходи на Вашингтон”, коментира Камп.

Обама повтори, че няма да преговаря за тавана на дълга, вероятно с надеждата да избегне конфликта от 2011 г., който доведе до понижаване на кредитния рейтинг на страната и докара Щатите почти до неизпълнение на задълженията.

“Ако Конгресът откаже да даде на САЩ възможност да изплатят дълговете си навреме, това може да има катастрофални последици за цялата световна икономика. Нашите семейства и нашите предприятия не могат да си позволят тази опасна игра отново”, коментира Обама.

Той заяви, че е готов да направи повече за намаляване на дефицита и намекна, че повишаването на данъчните ставки за богатите американци няма да бъде е последното, което се очаква да направи.

“Съкращенията на разходите трябва да бъдат балансирани с повече реформи в данъчния кодекс. Най-богатите лица и най-големите корпорации не трябва да бъдат в състояние да се възползват от вратички, които не са достъпни за повечето американци”, коментира американският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Глобалната конкуренция е жестока и няма начин САЩ да подобрят позициите си . Всички се надпреварват да обезценяват валутата си, да работят без пари , да свалят данъците. Натискът е огромен поради растящата производителност и изоставащите доходи и от там и търсене. Ако не се печата долари, евра, йени и т.н. ще се разрази дефлация. В крайна сметка ще се получи стагфлация за известно време и световната икономика ще катастрофира благополучно. САЩ и която и да е отделна страна, колкото и да е могъща , не могат да направят много. Националните икономики са отворени и са скачени съдове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 11 години
И с кой се глобализират - с една комунистическа диктатура управлявана тоталитарно и потеже е толкова успешна благодарение на глупостта на Запада - осигуряващ пазари и плащащ със стабилни пари..тя диктатурата там си е вече фашизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
В рамките на шегата - да се обяви война на ФЕД е най-бързото решение, което не противоречи на досегашната политика :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
forum_rookie
преди 11 години
kreditkiller, от мен 6++ за линка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 11 години
Явно не е лесно да се потопи толкова голям кораб.Щяха да са нужни десетилетия , ако не бяха последните няколко години. Така времето за потапяне се скъси с пъти . Ако Обама докара поне 10 трилиона дефицит за цялото си управление ще е най - успешния президент в това отношение.Щом целта е ясна трябва да се работи по въпроса няма време за губене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Основният въпрос е - ще има ли крах на империята ? И ако отговорът е ДА , но неизвестно кога,възниква втори въпрос - трябва ли да го ускорим или забавим.Президентът даде отговор и на двата въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 7
dani de vito
преди 11 години
Ако се върнем назад как са западали империи като Рим ,СССР и Китай , излизат едни и същи повтарящи се причини .Дълг , данъци , диктатура на некомпетентността . В природата слабите са изядени , в бизнеса банкрута е най доброто лекарство за възход . Колкото се може по малко регулации ,колкото може по малко държавна намеса .Тези неща стимулират мислене находчивост трудолюбие. Ако искаш да сринеш нещо -дай го на държавата ,ако искаш да процъфти - остави го да се оправя само и не му пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
kreditkiller
преди 11 години
Нямам какво повече да споделя, нужен е нов, ама настина нов модел на правене на бизнес.Тук човека го е казал много ясно:http://vbox7.com/play:fd9efeac24Решението го дава на:http://***.vbox7.com/play:fd9efeac24&start=2838Все пак изгледайте цялото филмче, все пак може да научите нещо от един професор по Икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 11 години
Този президент освен да вдига тавана на дефицита, аз лично нещо друго не съм разбрал да прави. За първия мандат 6 трилиона, За втория предвиждам поне още толкова.Да му мисли следващия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 3
forum_rookie
преди 11 години
supertrader, каква е тази каша, която си написал под 9? Аре стига с тая обезценка на парите. Разбрахме, че на теб така ти изнася. Ама по света има милиарди спестители и на тях хич не им пука, че "има нужда от свежа парична маса в обръщение". И за какво ти е притрябвало парите да се въртят все по-бързо и по-бързо? Вече достатъчна приличаме на хамстера в кръглата въртележка. Още по-бързо ли да я въртим? А това пък за Китай...не'ам думи. Начи, когато аз печеля съревнованието, общественото устройство е много гот, когато губя съревнованието - политиците Убъркаха системата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още