IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Скоро в САЩ пак ще стане напечено

Предстои да започне по-голям дебат за фискална консолидация и за тавана на дълга, припомня икономистът

16:11 | 03.01.13 г. 8
Рубини: Скоро в САЩ пак ще стане напечено

Компромисната бюджетна сделка в САЩ, сключена в 12 без 5, само прикрива мрачните перспективи пред страната в дългосрочен план, пише икономистът Нуриел Рубини в коментар за FT.

“Споразумението „на парче“ само временно отлага проблемите с публичния дълг, тъй като предстои нова битка за тавана му“, коментира той.

В края на февруари правителството на САЩ ще достигне тавана на дълга и е необходимо ново споразумение между републиканци и демократи за увеличаването му. Това според Рубини ще причини нови кризисни сътресения.

„Това е само началото. По-късно през 2013 г. ще започне по-голям дебат за фискална консолидация в средносрочен план“, посочва икономистът.

По думите му целият процес на преговорите ще бъде изключително „разхвърлян“ и може да се очаква сериозна борба за защита на права, включително и атака на данъчните реформи.

Според Рубини увеличенията на данъците ще си останат на дневен ред и отново ще са обект на диспут между републиканци и демократи. Той очаква президентът на САЩ Барак Обама да поиска отново нови данъци за най-богатите американци предвид компромиса, който направи.

Рубини също така предупреждава, че фискалните корекции „на парче“ ще се отразят негативно върху икономиката. „САЩ може лесно да се приближат до забавянето на скоростта през годината“, посочва той.

Икономистът отива още по-далеч в прогнозите си, като заявява, че дългосрочните проблеми на Щатите вероятно ще са по-дълбоки в сравнение с неволите им краткосрочен план.

„Вероятно ще отнеме години Вашингтон да се изправи пред реалността на фискалната позиция. Големите бюджетни дефицити ще се задържат през следващите няколко години, поне докато пазарът на облигации остане спокоен“, пише той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
bigi
преди 11 години
Рубини, 'оди се скрий нЕкъде! :-)Кой му дава микрофон на този?!?Само този е направил "календара на майте" и ни го е пробутал. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 11 години
За БАрак Обама имах в предвид, не за САЩ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
eboyanov
преди 11 години
какво да говорим за САЩ след като едно от обещанията му на изборите бе да създаде Министерство на Бизнеса - подобно на онова същото, което е имала България преди 1989. отворена пазарна икономика с кейнсианския модел няма да просъществува дълго - просто самият модел е напрвен за затворена икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
lyusien
преди 11 години
До 4 Може да стане и след 50 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Всичко това е чудесно. Сега погледни един макроикономически показател - държавния дълг на САЩ и балансът на ФЕД. Дефицитите рано или късно ще трябва да бъдат намалени, иначе нещата могат да излезнат извън контрол...А започнат ли да намаляват дефицитите, започва спад на икономиката. Това може да стане и след 3 години например, може и да стане и след 6 месеца. Всичко зависи от това, кога инвеститорите ще спрат да вярват на US Бондовете и ще вдигнат лихвите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
vale1963
преди 11 години
Е той това работи, продава Страх. Точно за това медиите го обичат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И аз ако си погледна сметката и видя, че съм на червено 17 трилиона и то нарастващи в геометрична прогресия, и аз ще съм песимист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
lyusien
преди 11 години
Бизнеса в С А Щ е създал нови 215 хиляди работни места през декември -по вече от прогнозиранотоИндекса на промишленото производство е достигнал 54 .7 показател над 50 значи експанзияНарастват продажбите както на нови така и употребявани жилища нараства разрешителните за строителство Нараства производителността на американската икономика Тараства продажбата на автомобили в САЩНараства потреблението на ел енергия горива и превозите Нараства оптимизма на американските компании и мениджъриКои е прав -Рубини или фактите Знаете ли как му казват в С А Щ - черногледия Рубини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още