IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение на проблемите? Конгресът на САЩ просто премести пропастта

Законотворците дори не се престориха, че се опитват да постигне какъвто и да било напредък в намаляването на дефицита

15:49 | 02.01.13 г.
Решение на проблемите? Конгресът на САЩ просто премести пропастта

Да се определи наближаващ краен срок за предотвратяване на собственоръчно създадено бедствие - това е механизъм, който през последните години американският Конгрес използва често. Предполага се, че когато всичко друго се провали, този подход ще изплаши конгресмените достатъчно, за да пристъпят към действие.

Такава беше идеята, когато през август 2011 година Конгресът създаде "фискалната скала", за да разреши междупартийната схватка за повишаване на лимита за държавния дълг, за която също имаше краен срок и която също бе създадена от самия Конгрес.

В противен случай катастрофалните съкращения на разходите, синхронизирани със силно увеличаване на данъка върху доходите, в крайна сметка биха довели до големи съкращения в нарастващия федерален бюджет.

Не се получи.

Конгресът изплаши всички освен Конгреса, който намали данъците за повечето американци и ги повиши за малцина, но дори не се престори, че се опитва да постигне какъвто и да било напредък в намаляването на дефицита.

"Създадохме чудовище", каза представителят на демократите от Ню Йорк Чарлз Рейнджъл в Камарата на представителите тази нощ, часове преди Камарата да гласува план за предотвратяване на повечето последици от "фискалната скала".

"Това фанданго (испански танц - бел. ред.) беше ужасно неудобно положение", посочи ученият Норм Орнстийн от American Enterprise Institute в интервю за Ройтерс, определяйки ситуацията като "крайно болезнена".

"Наистина е плашещ фактът, че след два месеца ще имаме още един пагубен сблъсък за лимита на държавния дълг, тъй като радикалното дясно крило в Камарата на представителите е решено да ни бутне от ръба, ако не получи своето", допълва той.

"Тази Камара на представителите можеше да постъпи и по-зле, отхвърляйки плана" за предотвратяване на падането от "скалата", но "не направи нищо, за да отхвърли репутацията си на меко казано най-лошия Конгрес на нашето време", допълва той.

Следващата конфронтация, за която Орнстийн споменава, вероятно ще започне да се "нажежава" до няколко седмици в очакване на необходимостта още веднъж да бъде повишен таванът на държавния дълг над сегашния лимит от около 16 трилиона долара.

Иначе има опасност от спиране на обслужването на държавния дълг.

Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още